ЧЕЗ няма ЧЕСТ

Image Format

Бурята отмина, ЕРП-тата пак сухи останаха. Това можем да обобщим след две седмици протести. Справедливият ни гняв срещу енергийните монополисти в частност, а и срещу монополните структури въобще, предизвика една желана оставка на един провалил се кабинет. Въпросът с хаоса около ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про обаче не се реши. Енергийните оператори бяха взети на мушка, отнесоха народния гняв съвсем справедливо, останаха с натрошени витрини, запалени автомобили и…с висящи проверки назначени от вече бившата власт.

 

ГЕРБ и Борисов паднаха, ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про обаче не. Парадокс най-страшен, тия които запалиха чергата на властта, докато не изгоря тотална и остана само пепел, се спасиха. Спасиха се защото резултат от проверките все още няма, ДКЕВР даде задна и заяви, че всъщност лицензът няма да бъде отнет (за ЧЕЗ става въпрос, за другите държавната власт така и не каза), обаче проверявали и ако имало основания и, забележете,ЧЕЗ се съгласели, можело с цялата евентуалност да бъде взет лиценза. Простотия най-страшна! Нарушения има, със сигурност има и извършени документни престъпления, защото няма как отчетите за инвестициите и разходите да не са подправяни. Сигурно е, защото ако описаните инвестиции ги имаше, нямаше да спира токът по 10 пъти на ден и напрежението в мрежата да играе.

 

Да, ама не. Властта падна, но не и ЧЕЗ. Беше пропуснат изключително удобният момент това ЕРП да бъде хванато за гушата със същата желязна хватка, с която се е вкопчило в гърлата на своите клиенти и в гърлото на държавата, разбира се. Стана ясно, че от ЧЕЗ явно откачване няма да има. Трагичното е, че държавата фалира и тотално се провали, капитулира пред една въшлива частна компания – не РВЕ, не Веолия, които са транснационални компании, а пред пиклива държавна чешка фирма, която забележете навън има най-голям дял от приходите именно от българския си бизнес. Тотална властова импотентност. Големите „мъжкари”, които тука бият и се разпореждат, станаха за смях пред  чешките спекуланти. ДКЕВР пък тотално млъкна. И грам гръбнак не показаха назначените чиновници. Когато видяха, че властта си отива, предпочетоха да си кютат, да мине бурята, пък току виж в настанала патаклама бъдат позабравени още няколко месеца да комисарстват.

 

Действително нашите институции са тотално обезсмислени. След като с ЧЕЗ не можаха да се оправят и след скръцване със зъби от Прага подвиха опашки, по-добре без тях. Поне едни хрантутници по-малко - за ДКЕВР става въпрос. Файдата от тях е нулева – доказаха, че са прости администратори на входящи и изходящи документи. Съвсем отделен е въпросът, колко конфликти и интереси ще изврят от тая комисия. Бившият й председател Семерджиев вече е следствен и обект на засилен интерес от НАП. Предишната седмица пък внесохме от ВМРО сигнал до Комисията за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси сигнал. Оказа се, че членът на ДКЕВР и временно и.д. председател Андон Роков имат брат, който е съдружник в адвокатска кантора, обслужваща „Софийска вода „ АД, чиято дейност се регулира и контролира от ДКЕВР. Просто скандално. Кой знае още какво има да излиза?!

 

Пълен провал на държавността. Очевидно се разчита сега тежестта да падне върху политическите събития и ЧЕЗ, примерно, никой няма да ги закачи. То май така и ще стане, ако не се опомним и чрез силен натиск от улицата не принудим все пак ДКЕВР да натисне ЧЕЗ. В крайна сметка основната цел на този етап е да се изтикат монополистите – т.е. да развалим договорите на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО ПРО, за да получим най-сетне нормално електроснабдяване на поносими цени,. За два месеца е ясно, че политическата система няма да я сменим, колкото и да ни се иска, но в този срок при действащ ДКЕВР поне лицензите на ЕРП-тата могат да паднат.

 

Признавам, че е някак наивно да вярваме, че безличната и безхарактерна ДКЕВР ще взема някога най-накрая да свърши нещо полезно. По-скоро уличният натиск над служебното правителство може да принуди същото  това правителство да натисне ДКЕВР. Едно е сигурно, без уличен натиск ДКЕВР нищо няма да свърши, даже напротив, оставени сами на себе си може и още бонуси да им гласува тихомълком. В тази връзка напомняне към стопанските потребители – от февруари месец 2013г. има нова добавка към фактурите – за реактивна енергия. Дявол знае какво е това, но и това ще го плащат стопанските потребители! Вдигат им се разходите, те пък вдигат цените за нас потребителите. Безумие, безумие, страшно безумие. Държавата, ведно с хората, е в хватката на ЕРП-тата  и измъкване няма. Слушам разни плужеци обясняват колко скъпо щяло да струва. Неустойка голяма имало. А ние пък сигурно претенции нямаме. Въобще очевидно е, че ако се разчита на волята на настоящите политически мишоци, нищо няма да се промени. Нито БСП и съпридружните им ДПС, нито партията на Кунева, нито пък ГЕРБ с царедворците им от РЗС или СДС, ДСБ и тн. някога ще се обърнат срещу частните монополи, които създадоха. Те няма да реформират и държавните, защото който и да дойде на власт се лови за яслата им, защото това е философията им, така са свикнали.

 

И докато политическата помиярщина се облизва за следващ мандат – тракат на калкулаторите мандатите и кроят новата следизборна коалиция, чешката държава ни даде нагъл урок по национална политика. Когато се заговори, че ЧЕЗ ще изяде дървото, чешката изпълнителна власт врясна на умряло, размаха плашилото „Брюксел” и откровено заплаши, че щяла да ни даде под съд (вероятно „Европейският съд в Люксембург”), че не сме спазвали собственото си законодателство. Чешкият президент пък от натягане обвини изпълнителната власт в Чехия, че не защитава достатъчно интереса на ЧЕЗ. Ха, де!  Самата ЧЕЗ е разследвана в Чехия за жестоки злоупотреби, разследвана е и за неизгодни сделки в Албания, но това не пречи на чешката власт да брани до последна капка кръв интересите на собствената си компания в България. За нас това е цинизъм и недопустим външен натиск над българските институции. За Чехия е въпрос на национална политика. Разбира се, няма оправдание за чешката наглост, даже според мен ЧЕЗ трябва да бъде даден за разследване на ЕК и ОЛАФ. Ако това, което подозирам е и 1% вярно със сигурност ЧЕЗ е укривала приходи чрез фиктивни инвестиции, надписани командировъчни, фиктивни договори за външни услуги и всякакви други договорни еквилибристики, скандалът и наказателния процес няма да се разминат на ръководните кадри на ЧЕЗ и тук, и в Европа. А данни за подправяне на отчети, данни, оттам укриване на обороти има и сега. При един прост анализ на отчетените инвестиции с реално направените такива ще има големи несъответствия. С голяма вероятност е неточна и балансовата стойност на ДМА, т.е. отчета се различава от действителната им стойност. Открит е и въпросът за разходи, които са признавани за инвестиции, без да имат характер на такива (пословичните джипове, командировки, разходи за консултантски услуги, за представителни и други). Въпроси много, отговори малко, но подозрения много. И това само за ЧЕЗ, за ЕВН и Енерго Про мътилката е още по-голяма.

 

  Ако трябва да направим обобщение, изход от ситуацията има и той е силен обществен натиск , по-точно уличен натиск, докато ДКЕВР си свърши работата. Пренасянето в момента на разговора за цялостна смяна на политическата система е далечната цел – тя няма да се случи тази, другата или по-другата седмица, докато гоненето на ЧЕЗ е задача, която на всяка цена трябва да се случи. И като казвам ЧЕЗ, имам предвид и другите две маймуни на клона на енергоразпределението. Гоненето на ЧЕЗ ще бъде първата и знакова победа срещу политическата ваклханалия. Падне ли ЧЕЗ, после пада и олигофренският стар политически ред. Пътят на новия политически ред  минава през трупа на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про. Другото е празна философия и логорея. Действия, а не думи! В неделя пак на барикадите!

 

*Заглавието е лозунг от протест на ВМРО срещу ЧЕЗ през 2010г.