Общината осигурява автобус до Златните мостове по искане на ВМРО

Image Format

През 2013г. след срещи и разговори с туристически дружества, хижари, туристи заедно с тогавашния съветник на ВМРО в Столичния общински съвет - Ангел Джамбазки, започнахме една инициатива за възстановяване на автобусна линия до местността Златните мостове в природен парк Витоша. Нашата идея беше старата линия 61 да бъде възстановена. Предложихме автобусът да тръгва от пл. "Руски паметник" и да има крайна спирка местността "Златните мостове" във Витоша планина. По стечение на обстоятелствата това е единствената знакова за планината местност, която остана без достъп с обществен транспорт. За да поправим тази несправедливост предложихме възстановяване на старата автобусна линия със спирки и разписание, които биха помогнали и за оптимизация на трафика в самия град.

През изминалите няколко месеца благодарение на настоящия общински съветник на ВМРО в СОС - Димитър Антов темата отново е на дневен ред. На 28 май проведохме заедно със столичани, които подкрепят идеята, протест пред Столична община. Повод за протеста беше фактическия отказ на СОС да реши въпроса.  Целта ни е да се осигури градски транспорт до единственото знаково място на Витоша, което реално беше оставено без обслужване от обществен превоз.

По инициатива на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов беше направена среща и Столична община предложи бързо и приемливо решение.

Според заместник-кмета в настоящия момент най-удачния вариант за бързо и ефективно решение е удължаване на маршрута на линия 63 от м. юли до края на м. август до м. Златните мостове. Това ще бъде експериментално трасе, като въз основа на данните в последствие може да се разработи и пусне вариант за отделна линия.

Общината приема и е солидарна с позицията на протестиращите и вариантът, който се предлага от заместник-кмета Христов на този етап е удачно и бързо решение. Макар стъпката да е малка, тя е в правилната посока, съответства на процедурите и е в обществен интерес. Този въпрос е отлаган прекалено дълго време и не е бил решен от Столичния общински съвет. Причините за това са, че съветниците бягат от конкретните въпроси и проблеми на принципа „по-добре нищо да не се прави, за да не стане грешка”. По този начин са прехвърлили топката на администрацията да се оправя, както може. Това не е честна и общественоотговорна позиция, но след като съветът отказва да се произнесе толкова време, то Столична община е предложила бързо и ефективно решение.

Със съдействието на Столична община линията на автобус 63 ще бъде удължена до местността Златните мостове считано от 1 юли, което ще позволи на столичани и гостите на София да имат обществен превоз и до тази местност. Заместник-кметът по транспорта се е ангажирал в рамките на две до три седмици да бъдат изготвени необходимите анализи и документи, които да позволят това.

На някои този въпрос може да изглежда дребен и маловажен, дори незначителен на фона на големите нерешени проблеми на столицата. Но следва да се замислим дали натрупването именно на подобни уж дребни въпроси не води до създаването на големите драми, които после много трудно се решават. Факт е, че за развитието на Витоша и ползването и за спорт, отдих и туризъм в последните десетилетия почти нищо не е правено. Да, факт е, че водещата роля тук е на държавата, тъй като Витоша е природен парк и за нея отговарят една камара институции и в тази верига Столична община и СОС са много назад. Не бива обаче това да се ползва като оправдание да не се прави нищо на ниво София. Особено когато градът се разраства с подобни темпове и е необходимо столичани и гостите на София да има едно добре уредено място за отдих.

Не е тайна, че още през 2009г. има приета концепция за развитието на Витоша от СОС, но от тогава до сега почти нищо не е направено. А в същото време през 2018г. София ще бъде европейска столица на спорта. Но спортът не е само игрища и зали, спортът го има и сред природата. Витоша обаче вече е доста далеч от нивото на добро място за спорт и туризъм. Планината като че ли се десоциализира и малко хора избират да прекарат свободното си време там. 

Някак глупаво е да не се възползваме от тази уникална природна даденост, която е буквално на няколко километра от центъра на София. Говорим за развитие на туризма, а по отношение на Витоша се прави точно обратното - туризмът не се развива, а запада.

Ето тези големи въпроси висят и чакат отговори, а осигуряването поне на обществен транспорт до Златните мостове е една малка, но правилна крачка.