След санирането ще ни оправят и балконите

Image Format

Сагата със санирането позатихна и сега министерството на регионалното развитие запретва ръкави и се заема с остъклените ни балкони. Видите ли, това явно се явява фундаментален, жизненоважен въпрос, който не търпи отлагане. Събудил се някакъв чиновник рано сабале и решил, че тая работа с балконите вече не се търпи и повече така не може. От събуждането и тая мисъл до започването на темата и писането на съответните законови поправки - този път в Закона за етажната собственост (ЗУЕС) явно е минало твърде малко време, за да го осени въпросния чиновник прозрението, че не му нито времето, нито мястото на това. Но не си мислете, че държавата ще се разтича да свърши нещо за вас. О, не. Просто ще се тропосат още права и задължения на етажната собственост и органите за управление. Ще се тропосат още права и задължения на общините. Видите ли, сега общините ще ни редактират балконите и как да си боядисаме нашата част от фасадата. И понеже това няма да се прави на парче, то физически е невъзможно, всичко ще се прави по общ проект за всяка сграда и по общи правила. Кой ще го прави, кой ще плаща, как ще става - чиновническата приумица не съдържа подобни отговори.Т.е. ние ви задължаваме вие да се оправяте, но ако не се оправяте, ще ви санкционираме.

Бутафорията е пълна. Всъщност, идеята да се унифицира всичко и всички ремонтни дейности да се извършват по общи правила и проекти не е лоша. Обаче, въпросът е имаме ли капацитета и ресурса да го направим? И отговорът е "не". Защото ако това се приеме, означава ли, че всички остъклени балкони и частично санирани части от фасади трябва да бъда обявени за незаконно строителство и съборени?! Така излиза от думите на министъра, това е логическото заключение. Факт е, че общините нито имат ресурса, нито капацитета да се справят с незаконното строителство, камо ли да се разправят с хорските балкони и санирани части от сгради. Наистина, общините с голям зор успяват да бутнат по някой коптор, който отвсякъде е незаконен. Как ще успеят да се оправят със стотиците хиляди вече остъклени балкони? Отговорът е ясен и прост - никак, затова и да се приемат тези текстове общините ще си мълчат, а гражданите ще действат по старому. Това пък ще означава, че ще изфабрикуват поредните правни норми, които никой няма да спазва. А подобни похвати силно девалвират закона и създават една опасна среда на правен нихилизъм, която се заключава в практическия отказ - активен или пасивен въобще да се спазват правилата. А, това драги, е пътят към пълната анархия.

Ето защо подобни недомислени правни експерименти са крайно опасни и вредни. То е ясно, че терасите ни с остъкленията няма да ги пипнат, защо тогава се пънат?

Но има и нещо още по притеснително. Държавата и общините се оправиха с незаконните постройки, та допряха до балконите ни и еднаквия цвят на фасадите по панелките ни. Смешно и тъжно. Защото се оказва, че всеки малко по-организиран и агресивен елемент може да си дигне къща не на един, ами на пет ката, съвсем незаконно и на чужд имот и няма сила, която да я бутне. Да, факт. Вижте "Факултета", вижте "Христо Ботев" в София, вижте ул. "Градините" в кв. "Орландовци". Колко незаконни къщи бутнаха там? Изненада, ама не съвсем - нула! Та толкова ще бутнат и остъкленията. Прави впечатление, обаче, че държавата е доста склонна да се занимава с дребни неща, чието време за решаване още не е дошло. Не може да се занимаваш с балкони, когато имаш хиляди незаконни постройки, цели незаконни квартали от постройки! Логиката е първо да решаваш по-сложните и големи проблеми, които засягат много повече хора, отколкото дребните. Дори да примем, че това не е дребен проблем, то неговото решаване с какво е нележащо? Да не говорим, че циганските незаконни гета са буквално опасни за живота и здравето на мнозина, което едва ли може да се каже за остъклението или дограмата на баба Пена. 

Та, използвайки брюкселския сленг - приоритизирайте, уважаеми, т.е. подредете си първо важните неща, после другите. Иначе работа става малко като изпускането на газове от дебелото черво. Освен че е неловко и просташко, също така мирише. В случая на тъмни сметки или на простотия. Всеки може да си избере кое двете е или и двете вкупом.