Кога ще дойде краят на циганските банди в гробищата?

Image Format

Днес заедно с каменоделците от Сдружението на българските каменоделците протестирахме пред Столична община. На един от плакатите ясно и точно бяха формулирани основните искания - ред, сигурност и законност. Предисторията е типичната нашенска история за това как, където липсва държава, се настанява мафията. Когато се говори за гробища и гробищни паркове не е красиво. Там винаги става дума за смърт и погребения. Но като прибавим към това и отвратителни практики на живите за сметка на мъртвите става по-грозно. Иде реч за онези организирани цигански банди, които са превърнали гробищата на София в своя ловна територия. Да, ловна, защото организирани мургави групи ходят да трошат паметниците по гробовете, после изнудват близките за пари, за да ги оправят и така до безкрай. Един пример - счупили пред очите на една седемдесетгодишна баба урната на мъжа й, след което я натоварили в кола, завели я до тях, взели и сто лева за ремонт, оправили й урната и така. 
За никого не е тайна, че в гробищата се правят страшни далавери. То затова нашите гробища приличат на джунгли. Защото там пари се крадат и се правят под масата. 

Държавата е оставила и тази територия за свободно ползване на циганите. Да я потребяват, както могат. И те я потребяват доста успешно, разбира се, за чужда сметка, за наша сметка. Но понеже срещу всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие, поискахме да върнем нещата в нормалното им състояние. Състояние, при което цигански банди не вилнеят в гробищата, не трошат паметници и не изнудват нас и нашите роднини. 

Преди повече от 5г. тогавашният ни общински съветник - Ангел Джамбазки и Димитър Антов, тогава председател на Сдружението на българските каменоделци, започнаха битката най-сетне да се тури ред у гробищата. Звучи доста парадоксално точно при мъртвите да слагаш ред, но до там сме се докарали. След години протакане, мотане, увъртане, опити за торпилиране Наредбата за гробищните паркове беше приета. И там се регламентираха няколко прости неща - кой може да работи в гробищата, как, кога и при какви правила. Ясни и точни норми, лесни за спазване, ако не си решил да крадеш, да криеш данъци и осигуровки. Въобще правила, които по белия свят са нормални. Тук обаче всеки опит да се тури ред среща съпротивата на онези, които са в сивата, да не кажа, черната зона. И се оказва, че след всички препирни спорове, комисии, които отсяха изрядните каменоделски фирми в София, една групичка от пет разбойника, тропайки от врата на врата в Столична община е на път да торпилира всички дългогодишни усилия най-сетне да се въведе ред там, където отдавна го няма.

Ето защо протестирахме днес. Защото искаме да има правила и те да се спазват. Да има критерии и контрол. И всички да се случва без проблеми и удари под кръста, без даване на пари под масата - да става законно, да работи този, който е изряден, плаща си данъците и осигуровките и отговаря за това, което е направил.

Нещата не са сложни, но се опитват да ги направят сложни. Да се случват трудно, защото там където има безвластие и няма ред се правят много пари. Поради това днес, когато тези искания бяха казани на протеста, точно и ясно се каза и следното: ако общината не сложи ред, ще го направят самите каменоделци. Кратък и разбираем ултиматум. И тук е мястото да се замислят и в Столична община, и в Столичния общински съвет щом се налага частни лица да налагат ред - за какво въобще съществуват тези две институции?! Кофти въпрос с още по-кофти възможен отговор.

Всичко дотук свежда нещата до много простото питане - може ли София и кметът й ведно с цялата общинска администрация, общинска полиция и инспекторат да се справя с една банда цигани-разбойници в гробищата или не могат? Ако не могат...закривай!