Пари на Гърция? Ко, не?!

Image Format

Гръцки въртележки, византийски номера, драми, трагедии, планове, контрапланове, инфарктни преговори, взаимни обвинения и сега, видите ли, най-бедните да плащат солидарно с най-богатите сметките на най-наглите и крадливите. Е, няма да стане. Не и този път. България не бива при никакви условия и под никакъв натиск да се съгласява да участва солидарно с пари в поредното финансово фиаско на "европейските финансови гурута". Значи, когато са се наливали милиардите от европйеската банка, от европейския финансов механизъм и от частните кредитори в Гърция, ние сме нямали и нямаме думата, но сега, когато пак трябва да се плаща, айде всички да сме участвали солидарно.Ееее, айде, стига вече. 

В правото има един принцип - комуто ползите, на него и вредите. Та сега, нека финансовите умници и техните лидери от еврозоната да си платят масрафа. Ясно и точно - който е забъркал тази свинщина, сега да плати за оправянето й. Ако искат, може и да не се плаща. Тогава всички солидарно няма да платим и да оставим "охитата" да си изживеят "охи-то". Че гърците са яли и крали на корем - ясно, но къде е отговорността на  брюкселските банкери, чиновници, финансовите министри от еврозоната, които са я карали през пръсти и сега викат - дайте да дадем. Да дадем, ама всички. Да бъдем солидарни. Солидарни в кое? Няма солидарност, когато от нас, държави като България, се иска да сме солидарни само когато трябва да даваме и да спазваме правила. Солидарност има, когато правата и правилата важат за всички. Обаче за България важат само санкциите и ристриктивните правила.

Така например, както е добре известно, България е най-бедната държава в ЕС, а Северозападния регион е най-бедният в Европа. Е, и? Както от това - брюкселският чиновник мятка броеницата и вика "Оправяйте се". Обаче още на другия ден идва и ни вика "Дайте пари за Гърция, да бъдем солидарни.". Колкото бяхте и сте солидарни за България, толкова ще бъдем и ние солидарни за другото. Т.е. "ОХИ". Оправяйте се. 

Нагло и цинично е да се иска от бедните да плащат дълговете на по-богатите. Нагло и цинично е да се обяснява на българите с пенсии и заплати в пъти по-малки от гръцките, че трябва да отделят от собствения си държавен бюджет, за да помагат на гърците...защото били зле. Подобно малоумие може да се пръкне само в главата на някой идиот. И изводът е, че същите идиоти, които дадоха 320 млрд. евро на гърците, сега пак ни слагат на улея и се готвят да плъзнат шейната. И ние да платим част от сметката, ей така, про боно, за едната гола солидарност, дето я има само на хартия. Не, не и не. Нито лев за финансиране на поредното европейско безумие. Даже напротив - искаме си парите за компенсациите, които търпим от руското ембарго, искаме не два, а пет проекта по прословутия план Юнкер, искаме незабавна помощ - финансова и техническа за охраната на външната граница. И още, и още. И ако някой каже - ама няма, да си завира солидарността на солидарното място.

Брюкселските измекяри пак гледат да минат тънко. Ако мине номерът. 

И сега да се върнем на правилата. Когато България трябва да получава, се отварят папките и се започва точка по точка - това не е така, онова не е така, тук не може, там не може, това не може, реформи, работи, препоръки и салтанати. А Гърция с фалшивите отчети, с подправените доклади, с ежегодни сериозни финансови отклонения от критериите, които уж всички трябва да спазват, сега с нови заеми и нови индулгенции. Ами като ще е така - "ОХИ". Или правилата ще се спазват от всички, или и ние няма д аги спазваме. Ако процедурите ще се прилагат, да се прилагат еднакво за всички. Без никакви изменения и съображения. След като правилата са разписани - никакви изключения. Договорите трябва да се спазват, гласи една стара римска максима. Време е това да се напомни на самозабравилата се брюкселска пасмина, която сега ни убеждава, че България трябва да бъде солидарна и да бръкне и в и без това малкия си бюджет, за да спасява Гърция.

Добре, така да бъде, но и ние да правим референдум и то с въпрос "Да даде ли България пари на Гърция?". Мисля, че отговорът ще бъде ясен и еднозначен. А на всички тарикати, които ще писнат, че трябва да бъдем солидарни, то нека видим къде сме разписвали ангажимент да плащаме чужди сметки. Ей, така, за справка да видим. Ние ли пак ще излезем най-големите будали, след като Великобритания категорично заяви, че няма да участва, каквото е и становището на прибалтийските държави и Чехия. 

Еми "ОХИ", да видите сега колко е хубаво.