Щом се налага - ще стрелят, това е граница

Image Format

Граничар застреля нелегален имигрант (афганистанец) в граничната зона край Средец. И настана обичайната политическа вакханалия. Либералната сган веднага скочи да реве и да оплаква "клетия афганистанец". Защото тяхното символ верую е, че изначално всеки нахлул незаконно в българската територия е "сирийска многодетна майка" и ние й дължим цялата грижа на този свят. Пълни глупости, разбира се. Видя се кои са майките с деца - афганистанци, 54 парчета срещу трима служители на МВР в гориста и пресечена местност. В граничната зона - без да имат право да пребивават на територията на страната, без да имат документи, навлезли незаконно през българо-турската граница. Е, какво да ги правим такива. Да, гръмнал един от служителите и от предупредителния изстрел се получил рикошет и една "сирийска майка" с брада и мъжки полови белези умряла. Е, случава се и ще се случва и занапред, защото половин Африка и половин Азия се е устремила насам.

В случая нещата се раздухват съвсем излишно - очевидно е за всички, че граничарят е следвал процедурата. Че някой е умрял - може да звучи цинично, но какво прави този въпросния там по това време без никакво основание, без никакво право, вършейки престъпления. А вие какво очаквахте да се случи?

Наричат случилото се инцидент - не, не е. Не е никакъв инцидент, а напълно нормално стечение на обстоятелствата. Не може през границата да се влиза като на ура и да няма загинали. Ако не беше застрелян афганистанеца, днес можеше и да погребваме тримата граничари. Едва ли това е единственият подобен случай - тук просто се стигна до летален изход. Вероятно ситуацията е същата всеки ден от доста време назад. 

Истината е, че границата трябва да се пази. Всякак. На всяка цена и със всички средства. И без никакви скрупули. Това е нашествие и трябва да бъде отблъснато. Нужни ли са още граничари - да. Нужно ли е да се прати армията по цялата граница - нужно е. Да се стреля ли? Категорично да, ако нахлуят на нашата територия. Който е бежанец, да ходи до граничния пункт и там да си подава искането за убежище. Който влезе нелегално - да се връща обратно.

Юни месец написах, тогава по повод ситуацията в Орландовци, че ръцете на МВР трябва да се развържат. Ще се стреля и това е. Ситуацията го налага. Не било хуманно - е, не. Кой е казал, че е? Но в условията на инвазия няма място за измислени философски категории. Държавата трябва да действа брутално на границата. Без всякакво съмнение. Да се даде ясен знак и сигнал, че никой, който преминава незаконно, не е добре дошъл. Нещо повече - всички подобни елементи трябва да бъдат депортирани.

Идват времената на тоягата. Независимо дали това се харесва на някого или не, тези времена са вече тук и няма къде да ходим. Въпросът е дали държавата ще развърти тоягата срещу нелегалните имигранти или в безсилието си ще остави нещата така. Защото ако не го направи, тоягата ще я развъртят гражданите - буквално.