Един самозабравил се цигански барон

Image Format

От няколко месеци един самозабравил се цигански квазибарон, лидер на партия ДРОМ, шества по и покрай циганските гета, обяснявайки и призовавайки циганите на бунт. Въпросният Илиев цъфтя и връзва миналата година в Гърмен, тази година покрай Виетнамските общежития и пред прословутия бл. 5 в ж.к. Дружба в София.Навсякъде поводът е един и същ - когато калпавите ни институции все пак съберат кураж да започнат да бутат цигански гета или да въвеждат някакъв ред бившия депутат от ДПС изскача от колодата карти и се самопровъзгласява за пръв защитник на циганските "права и свободи". А ние много добре знаем какви са тези права и свободи - свободия, дадена тихомълком на циганите и техните барони да живеят извън закона, въпреки закона и над закона.

По казуса с блок 5 в "Дружба", столичен район "Искър" партийният водач на циганската организация "ДРОМ" съзира веднага дискриминация, привиждат му се скинари и той е там със своята свита да брани циганите. Същите тези цигани, които са общински наематели, за които "ЧЕЗ" твърди, че не си плащат тока и затова го спират. Но лицето Илиев от тези неща не се интересува. Не се интересува и от това, че заселените в общински жилища цигани са превърнали блока във вертикално гето. Веднага на циганите им е виновно българското семейство. И, разбира се, вечно циганите се представят за жертви и онеправдани. Това е сценарий до болка познат и до болка гледан в хиляди репортажи, наситени с голяма доза политическа коректност. 

А всъщност проблемът е много ясен и прост. Имам системен провал в общинската жилищна политика. И не, не става дума само за София, а за цялата страна. Ако щете има пълен провал на държавната жилищна политика. Всъщност - така няма. Законът за общинската собственост (ЗОС) е морално остарял и не отговаря на съвременната действителност. Именно поради това общините много трудно се справят с неизрядните наематели, които не плащат не само символичния месечен наем, но и сметките си за комунални услуги. Друг е въпросът, че значителна част от този рисков контингент наематели рушат и унищожават общинската собственост, съсипват общите части на блоковете, в които са настанени. Това е ситуация търпяна десетилетия. Не случайно вече говорим и за вертикални гета - блокове, които са съсипани от общинските наематели. Първо - защо се допуска настаняването на маргинални типове, които рушат жилищата? Второ - защо и до сега не се намериха сили, воля и не се създадоха правни механизми, които да осигуряват например жилища на млади семейства с висше образование? Трето - защо години наред се търпят общински наематели, които са откровени хайдуци, не плащат, рушат, цапат и съсипват общинските жилища? Все актулани въпроси, но без отговор. И пиша това с ясното съзнание, че в София например няма единен регистър на общинските жилища и никой не може да каже колко са точно, къде са и какво е състоянието им. Между другото - в средата на 2016г. внесох доклад за създаване на такъв единен публичен регистър, който още се мотае по бюрата на чиновници и прочие в общината и все още не е стигнал до разглеждане дори в комисии на Столичния общински съвет. Изводите оставям на четящите.

Ясно е, че това не може да продължава така. Ясно е, че и държавата, и общините се нуждаят от радикално нов подход за управление на държавните/общинските жилища. Сегашната ситуация ползва в голяма степен циганите и циганските барони, които основно имат претенции и не желаят да носят никаква отговорност. Поради тая причина общинските блокове с жилища, населени с цигани, се превръщат в едни вертикални гета. Порядките от станалото класическо циганско гето се пренасят в панелното. И резултатът е мизерия и ужасии, страх и проблеми. И в тях лица като лидерът на ДРОМ съзират своята възможност да оправдаят и обезпечат общественото си съществуване. Фактът е, че докато има гета, ще има и цигански барони, които да ги представляват. А който представлява, той инкасира и облагите, нали се сещате. В случая с Виетнамските общежития, в случая с блок 5 в ж.к. Дружба Илиев се самозабрави. Опиянен от собственото си "величие" той вече сипе заплахи за саморазправа, за организиране на някакви тълпи. Пушейки пура, вероятно на стойността на годишен месечен наем на общинско жилище, той обяснява на циганите от блок 5 в Дужба как ще вдигне 5000 души в тяхна защита. Нелепо и смешно, разбира се, защото самият Илиев не е припознаван за фактор сред циганите по ред причини. Но Илиев мъти мозъците на тези малограмотни или напълно неграмотни типове с обещание, че дадените до сега индулгенции да си правят каквото искат, ще бъдат подновени и разширени. Т.е. този цигански барон се е самозабравил. Сам по себе си той представлява интерес за прокуратурата в няколко неправления - стопанско и за престъпления срещу избирателните права. Сега вече трябва да се сдобие и с още едно - за подстрекаване към бунт и размирици, за организаиране на тълпа за извършване на погроми и насилие. Достатъчно е човек да прегледа фейсбук профила му. Ако прояви малко чувство за самосъхранение, най-вероятно ще си изтрие полюциите. Та, на ход е прокуратурата - да го привика, да му образува една проверка (след като му падне имунитета като кандидат за народен представител) и да даде ясен знак с внасяне ан обвинителен акт. Между другото, още на 6 февруари с писмо до министъра на вътрешните работи съм поискал такава проверка (тогава за изказванията му пред Виетнамските общежития, че ще се лее кръв). та, чакаме прокуратурата да се поинтересува от този "герой" на нашето време.

А за блок 5 в Дружба. За там внасям питане до кмета на Столична община, в което искам отговори колко са общинските жилища, колко са неизрядните наематели, какви са им задълженията за наем, ток, вода и парно. Очаквам бързо всеки, който не си плаща, да бъде изхвърлен от общинското жилище. Очаквам също така всички онези, които са потрошили общинските жилища и са ги превърнали в коптори, също да бъдат изхвърлени. На всички тези хайдуци трябва да им бъдат заличени и картотеките за жилища. И трябва да е ясно едно - никаква толерантност към всички онези, които на гърба на обществото паразитират и са превърнали това в норма на поведение. Айде, стига вече!