Реформатори за реформи бабуват

Image Format

Прелюбопитна е стратегията на "Реформаторския блог" за настоящите избори. Все едно не са били с една камара министри точно в предното управление. Викат - "реформи, реформи, промени". Странно и налудничаво. Чий го крепихте по министерските кресла, скъпи и прескъпи реформатори?! И сега слушаме пак лайтмотива за реформи. Че кой ви пречеше при все, че 1/3 от реалната власт ви беше в ръчичките? Слушаме тия дни - това не минало през Народното събрание, онова не минало, виновни били патриотите. Приказката за кривата ракета и космоса.

И сега пак и отново плач и вой за реформи. Така например слушаме за корупцията. Системно и напоително ни се обяснява, че законът "Кунева", видите ли, е единствената панацея за борба с корупцията. и лошите патриоти го били бламирали. Човек придобива усещането, че реформаторската клика ни мисли за бананова държава. Защото философията е точно същата - приемаме тука един нарочен закон, правим една юрисдикция в стил "ФБР" и почваме да ловим лошите и корумпираните. А, всъщност, идеята на упражнението беше и е да си създадем един репресивен орагн с полицейски функции (защото идеята е да има и разследващи функции). Защо репресивен - защото ще получи извънредни пълномощията да разследва престъпления (корупция), а няма спор, че корупцията е престъпление. А това означава, че този орган, ще развърти бухалката срещу неудобните. И сега си представяме следната картина - сигнали, жалби, образуване на производство и... За подкваска на тази хранителна среда ще послужат бизнесмени, чиновеници, народни представители, общински съветници, съдии, прокурори, а и видни обществени фигури. И нека пърженето започне. Какви ще са резултатите - косвените - дискредитиране на определени персони, налагане на обществено и партийно послушание (разбирайте публично послушно говорене, за хората на изборни длъжности -  послушно гласуване). И са само част от възможните дефекти. Преките резултати - още и още бумащина, преписки проверки. с други думи още хранителна среда за чиновници, администратори и...корупция. Въобще стилът е дайте да дадем. А колко по-лесно би било да се съсредоточим върху орязването на финансовата база на корупцията (прословутите обществени поръчки за какво ли не) и ограничаване на административната намеса на чиновника в бизнеза (малък, среден и голям). Но това не се случва, защото кой тогава ще говори за корупция, как ще се борим с корупцията с още и още администрация и бухалки, компромати и т.нар. държене на тоя и оня с преписки.

Друг реформаторски плач - съдебната реформа. тяхното е едно плюнчене и преливане от пусто в празно. Великата съдебна реформа трябва да тръгне, уважаеми отдолу нагоре. Т.е. от ниво районен съд и прокуратура, там да се поправят нещата. Защото обикновения човек страда именно от ниските нива. Между другото - всички т.нар. реформатори на съдебната система са фокусирани само върху наказателното производство. За бавното и неефективно гражданско съдопроизводство - нищо. За съдебното производство по търговски спорове - нищо. За бавното и неефективно производство по административни дела - ни вопъл, ни стон. Съдебната реформа трябва да бъде всеобхватна и да започне от ниските нива, където най-много се пречи на гражданите и бизнеса. В тази връзка - доказва се вече, че настоящата уредба на заповедното производство е несъвършенна, неефективна, липсва всякакъв контрол и трябва да се върви към радикална реформа. Дейността на частните съдебни изпълнители - също тежка и неудобна за много "реформатори" тема. А там золумите са много и е очевидно, че трябва да се ограничат правомощията им и държавата да поеме контрола над тях - и методически, и дисциплинарен.

Могат да бъдат изброени много неща, за които бабуват т.нар. реформатори и техните клонинги от нови републики и "да, Българии". В момента тази разпаднала се на три клика общо взето говори едно и също. те са единствените честни, неопетнени и можещи. Други сме глупаци. Нищо, че същата тази клика преди да метастазира в три отделни субекта заедно влезе в предишната власт и управляваше. И докато управляваше нищо съществено не свършиха по нито една от темите, за които сега пак врещят. Имаха възможност и не го сториха, сега кандидатстват за рефинансиране и нов кредит на доверие. Отново, със същите концепции, които имаха възможност да реализират, защото управляваха, но не го сториха. Както се казва - май кредитния им рейтинг е "боклук".