По-строги наказания за бракониерите по водоемите

Парламентът прие на първо четене по-високи глоби и затвор за бракониери. Те бяха предложени от народният представител от Врачанско Красимир Богданов и парламентарната група на „Обединени патриоти“ с промени в Наказателния кодекс. Измененията бяха приети с 93 гласа за, 7 депутати бяха против, а 28 се въздържаха.

До момента законът не засягаше опитите за извършване на това престъпление. Промените предвиждат санкции да се налагат на всеки, който лови незаконно риба – дори да не е констатиран улов. Поради това сега, когато хванат някой бракониер с мрежа, но без улов, се стигаше до куриози, в които не се стигаше дори до административни наказания. Предложените поправки не се отнасят за любителски риболов, а за случаите на използване на взривни, отровни или зашеметяващи вещества и новото предложение – всякакъв вид мрежи. До момента, рибоопазващите организации и ИАРА са заловили повече от 60 км. мрежи на бракониери. Проектът предвижда при такива нарушения да бъде налагана глоба от 200 до 1000 лв. В момента долният праг е 100 лева. При повторно престъпление в проекта е разписано лишаване от свобода до две години (досега една) и глоба от 500 до 2000 лв.

Патриотите предлагат да отпаднат т.н. маловажни случаи, тъй като при използване на горепосочените средства не може да се говори за любителски риболов, а за тежко престъпление. Възможността едно такова престъпление да бъде обявявано за маловажен случай, води до системна практика едни и същи лица многократно да бъдат залавяни да бракониерстват, но да не бъдат наказвани.

Аргументите на вносителите от "Обединени патриоти" са опазване на рибата и другите водни обитатели, както и да бъдат защитени правата на тези, близо 400 хил. риболовци, които законно си плащат таксите, билетите и съответните задължения към държавата, а и да бъдат гарантирани да могат да ловят риба по законен начин.