Преглед


Image Format

Лобисткият закон за превозвачите - оттеглен!

Справедливият протест на превозвачи срещу Закона за Българска автомобилна камара за сега успя. Министър-председателят се разпореди законопроектът да бъде оттеглен и преработен. Привържениците на законопроекта сега пък заплашват с контрапротест на 4 юли. На него щели да си мерят камионите и рейсовете с днешния протест. Любопитно ми е само дали привържениците на законопроекта, който така пламенно се защитаваше от г-н Столарски в студиата на някои телевизии, ще посмеят да викат "Оставка" на Борисов и правителството. Дали г-н Столарски ще излезе да иска оставката на премиера?

Следва да напомним, че точно когато е поантата на разправиите с пакет "Мобилност", когато трябва всеобщо да се противопоставяме на европейските лобисти, ние се хванахме за гушите. Да, законът беше лобистки, да в този вид не трябва да помирисва и първо четене. Да, съвсем правилно беше разпоредено да се оттегли.

Ако необходимостта от Автомобилна камара е на дневен ред - то тя следва да бъде в съвсем различен вид. Първо да се изясни, че не може автобусен и тежкотоварен транспорт да са в един кюп. Второ - никакво издаване на лицензии и контролни функции, трето - никакво задължително членство като условие, за да упражняваш дейността "превозвач".