Преглед


Image Format

София ще има връзка между метрото и Симеоновския лифт

На днешното заседание на Столичния общински съвет се прие решение, което поставя началото на новото разширение на метро мрежата. За нас от ВМРО ключово е приетото да се разработи връзка между метролиниите и Симеоновския лифт. Свързването на лифта и подземната железница е шанс за развитие и по-добър достъп на столичани и гостите на града до Витоша. Създаването на опосредена бърза връзка за достъп до планината, а чрез лифта и до вътрешността на самата планина е възможност за развитие и на града, и на планината. По този начин, в комбинация с бързи и чести автобусни линии ще направим Витоша достъпна на хората, респективно ще имаме възможността да развием зимните спортове и най-вече да осигурим на децата реална възможност да се учат и тренират горе на Витоша.

Реализирането на тази връзка със сигурност ще превърне София в модерен град, това достижение е рядкост за столица, а ние ще дадем възможност буквално за час от всяка точка на града скиорите, сноубордистите и туристите да са горе в планината. Това е уникална възможност за нашия град и на всяка цена трябва да бъде реализирана. Да, лифтовете също трябва да бъдат модернизирани, това е категорично. Да, има една група хорица, която сега активно пречи и бламира всеки опит планината да бъде отворена за хората, но няма да е все така. Факт е, че ние сме длъжници към следващите поколения за дето загубихме толкова време в нищоправене. Факт е и че в средносрочен и дългосрочен план една от основните задачи на общината е да отвори Витоша за софиянци и да направи достъпа до планината максимално лесен.

Гласуваният доклад е добър и в друга посока - амбицията ни да бъдем избрани като град, като държава за домакин на Младежката зимна олимпиада през 2024. При реализирането на връзката метро-лифт можем със сигурност да спечелим предимство пред другите кандидати, наши конкуренти в това съревнование, защото ще осигурим бърз, екологичен и комфортен достъп до планината и съоръженията,където могат да се проведат олимпийските игри. Този факт не е за подценяване, напротив, малко градове могат да изтъкнат едно подобно предимтсво.

Ето защо от общината се очаква много да работи и да не се занимава с глупостите на зелените талибани, които пречат на всяка инициатива, свързана с достъпа до Витоша. Трябва да проявим политическа воля и твърдост, за да осигурим на столичани и гостите на града нормални възможности да се качат на Витоша, за да практикуват любимото си хоби или просто да си починат.