Преглед


Image Format

Европейски избори или селска вечеринка?

Първите акорди на предизборната кампания за предстоящите европейски избори вече прозвучаха. И по стара традиция отново затъваме в битовизми, дребни сметки и полуинфантилно поведение. Отсега е ясно, че сериозен разговор по важните въпроси ще липсва. Той успешно отново ще бъде заместен с нещо по-пикантно и жълто, предназначено основно за вътрешна употреба и за кефа на твърдите партийни ядра, които желаят да гледат как "нашите" бият "вашите". 

А иначе има ключови теми, по които поне трябва да поспорим честно и почтен с аргументи. И да си дадем ясната сметка, че от множество политически решения на ниво Европейски парламент и Европейска комисия зависи пряко тукашното битие. например пакета "Макрон" (пакета "Мобилност"). Един любим мой пример как нещо, случващо се в Брюксел пряко може да ни повлияе. Простота бакалска сметка показва, че при приемането му, ще имаме дерегистрация на тежкотоварни влекачи просто защото няма да има вече работа за тях. Грубо пресметнато по около 600 лв. данък върху МПС на година това прави около 3-4 млн. лв. по-малко приходи за Столична община. изводите са ясни.

Та сега преди и по време на изборите за членове на Европейски парламент трябва да си задаваме и дебатираме точно такива въпроси, които са ключови за нас и за останалите европейски държави, въпроси, които чертаят линии в политиката и са определящи кой къде се намира в идеологическия спектър. Ето например мен живо ме интересуват няколко въпроса:

1. Ще участваме ли ние като държава, в т.ч. и нашите европейски представители в начеващия дебат смъртното наказание да бъде частично върнато в европейските държави като възможност, що се отнася до престъпления като тероризъм например? Такъв разговор започва и има среди, например във Франция, които са готови да го поставят на масата. Ние участваме ли в това или се правим на неразбрали? Смятам, че отдавна му е дошло времето, нещо повече след редицата брутални убийства в последните години, вече е време сериозно да поразсъждаваме над въпроса, ако ще и да е със страст и много емоция.

2. Нелегалната имиграция. Но не е разговора за пет дупки и два метра тел на българо-турската граница, а да проведем цялостния разговор за Европа. Според мен е важно ясно да се държи позицията за нулева миграция, за промяна на Дъблинските регламенти, премахване на квотите за преразпределение като правна възможност и опростяване на процедурата за депортиране. и нещо важно - правим ли лагери за нелегални имигранти в Северна Африка, където дошлите нелегално да бъдат връщани? 

3. Директивата за оръжията и все по-рестриктивния ѝ характер. Смятам, че това е грешка - да се ограничава правото на порядъчни гражданин да притежава огнестрелно оръжие. С безумни аргументи последното изменение на директивата посегна и на полуавтоматичното оръжие. Накрая ще ни съберат и газовите пищови, както е тръгнало. А за мен е важно да имаме дебат тук в България каква позиция ще държат нашите представители. И не бих подкрепил човек, който се обявява против притежанието на огнестрелно оръжие. Напротив, очаквам тази директива в следващия мандат да се преработи и, защо не при определени сериозни изиксвания, гражданите да имат право да притежават и автоматично оръжие.

Ето такива неща ми се виждат важни. Струва си да поговорим и да поспорим за тях, а не да слушаме приказки от брюкселска дантела на някой еврочиновник, борещ се да остане още пет години същия чиновник, или да се занимаваме със злободневията на една госпожа, която определено има проблеми с критическата и политическото ѝ битие се заключава в прехвръкване от скандал в скандал за медийна консумация.