ТРОТИНЕТКИ НЕ МОЖЕ, А КАРУЦИ МОЖЕ?

Image Format

Сигурен съм, че всеки се е разминавал с каруца из столичните улички и булеварди. Вероятно не е било само веднъж. Сигурен съм и, че вече все по-често виждате хора, които карат електрически скутери. Кое предпочитате? Предполагам, че гледката на изпочупена каруца, теглена от изнемощял и опърпан кон (или магаре), препълнена с всякакви неща – от празни пластмасови бутилки до стари гуми и арматурно желязо не Ви е особено приятна. Имайки предвид, че София е Eвропейска столица.

          Столична община направи няколко неуспешни опита да спре движението на каруците в града. Резултатът е никакъв. Продължават да се появяват най-различни заглавия в медиите по темата: КАРУЦИ НА ПЪТЯ: Ще забранят ли ретро транспорта по улиците, Столичен живот: Кобила роди на улица в "Гео Милев", Каруца чака зелено в Европейската столица на културата, Каруца пресича "Цар Борис III" срещу 6 РПУ, Кон бе блъснат от автобус в Студентски град.

Време е този анахронизъм - каруците, да изчезне от софийските улици. Напълно, окончателно и завинаги.

          Eлектрическата тротинетка се превръща в част от градската мобилност и е ново течение. Има своята перспектива за растеж. Aко общината желае да бъде в крак с времето и иновациите в сферата на градската мобилност, трябва да приеме новото и модерното. Ползването на електрическите скутери освен всичко е и мярка срещу замърсяването от градския трафик, тъй като няма отделяне на вредни емисии. Технологията е сравнително нова, но за сметка на това за кратък период от време стана един от предпочитаните начини за пътуване. Ползването на електрически тротинетки се предоставя под формата за услуга чрез мобилно приложение, което е и бързо, и лесно, и достъпно. 

Ние в България сме шампиони да правим нещата наопаки. Тридесет години не може да забраним на каруци с коне да се разхождат из Столицата ни, но се опитват да забраняват електрическият скутер, който става все по-популярен от велосипеда и електрическите автомобили. Защо? Защото липсва политическа воля. Липсва и кураж. Аз искам да живея в една по-чиста и модерна София. Избирам промяната, защото тя е възможна и не е никак страшна.