Концесията на Софийска вода е грешка

Image Format

От 2009г. от ВМРО поставяме въпроса за развалянето на концесионния договор на "Софийска вода" АД и за възстановяване на общинското водоснабдяване. Изминалите 15г. от концесионния договор доказа много слабости и недъзи на концесията на водата в София. Ако трябва да обобщим всички факти и аргументи, които в годините от ВМРО сме изнасяли за дейността на Софийска вода, то те са:

- цената се увеличи в пъти спрямо онова, което беше заложено в началото на концесията;

- за 15г. Софийска вода отчете близо милиард лева инвестиции във ВиК системата, но услугата продължава да бъде лоша, а потребителите недоволни;

- за 15г. Софийска вода затъна в заеми и дългове, но не изплати нито лев дивидент на Столична община;

- за 15г. Софийска вода въпреки всичките си отчетени инвестиции не успя да намали загубите на вода до установените нива;

 

Ето тези четири аргумента са напълно достатъчни да заключим, че концесията на водата в София беше една кардинална грешка, която плащат сега всички столичани. Поради тази причина от ВМРО ще продължаваме да изобличаваме всички недъзи на тази концесия, докато тя не бъде развалена, общинското водоснабдяване върнато, а справедливостта за столичани в отчитането и формирането на сметките възстановено.

Не случайно само общинският съветник от ВМРО миналия месец гласува против общите условия на Софийска вода. Всички останали съветници ги одобриха, с което бетонираха концесионера в превъзходстващото му положение над потребителя. Нашата позиция е проста и ясна - щом няма политическа воля този грабителски за София договор да бъде развален, то ние сме длъжни да вгорчим живота на концесионера.