Веднага трябва да се вземе решение за КПП-та за гетата

Циганските махали са цъкаща здравна бомба, казва общинският съветник от ВМРО


Патриотът се обяви за държавен компенсаторен механизъм, с който общините да бъдат финансирани по време на извънредното положение


Обществената поръчка за купуване на нови автомобили, обявена от Столична община, на стойност 450 000 лева, трябва да бъде незабавно прекратена, заяви в Национална телевизия „България 24“ общинският съветник от ВМРО и председател на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера.


Не му е нито времето, нито мястото да се купуват леки автомобили. Тепърва общината ще трябва да отделя средства за мерките за борба с кризата и ефекта от нея. Подобна политика е безумна. Първата задача на кмета на общината, като отиде на работа, е да прекрати тази поръчка, каза съветникът.


Относно премахването на патенти, наеми, данъци и такси по време на извънредното положение Контрера каза:


Нашето официално предложение отпреди седмица бе да се направи диференциация - засегнатите да бъдат освободени от тези наеми - заедно с още десетина мерки. Вчера в правна комисия е възприето предложението на депутатите от ВМРО в Закона за извънредното положение да се запише, че общините имат право да освобождават от наеми и подобни такси за срока от извънредното положение. Тоест ще имаме и законова рамка да ги освободим. Вероятно другата седмица този текст ще бъде приет в парламента. В средата на месеца вероятно ще се свика Общинският съвет в София. Голямата тема е актуализацията на общинския бюджет. Ясно е, че има спад в приходите. Ясно е, че трябва да се пренасочат средства за покриване на извънредните разходи. Инвестиционната програма може да бъде съкратена с 20-30% - на проекти, които не са належащи в момента. Например - едни 5 милиона, които са предвидени за изграждане на велоалеи, спокойно могат да бъдат пренасочени към социалния патронаж и на загубите на градския транспорт. Защото не можем да допуснем градският транспорт да спре - има хора, които трябва да отидат на работа. Има хора, които трябва да отидат на лекар.


И другата ни теза е, че общината трябва да поиска компенсация от държавата за разходите на обществения транспорт. Без помощ от държавата няма как да се случат нещата. Не знаем на този етап дали на общините ще бъдат дадени нови евросредства, но е редно да се помисли за един държавен компенсаторен механизъм, с който общините да бъдат финансирани в условията на извънредното положение, подчертавам - по време на него, а не след това. Визирам и малките общини в страната, които няма да могат да си покрият разходите дори за ток, сподели за предаването „В мрежата“ Контрера.


На въпроса за ситуацията с контрола на корона вируса в циганските гета Карлос Контрера припомни, че още в началото, когато циганите масово са се върнали от западните страни в махалите си, той е предложил да се поставят КПП-та там. 


По думите му гетата са една цъкаща здравна бомба.


Цигани продължават да ровят в кофите за боклук, каруците не са спрени. Това трябва да бъде прекратено веднага. Ако не искаме да настъпи епидемиологичен взрив в страната. Нали си представяте един заразен, който живее заедно с още 10 човека, и излезе да се разхожда из града за какъв риск става въпрос? За поставяне на КПП-та трябва да се вземе решение, категоричен бе той.


На въпроса на водещата Светослава Рудолф кой и кога трябва да вземе решение общинският съветник от ВМРО отговори:


На въпроса кога – веднага. На въпроса кой - министърът на здравеопазването в координация с министъра на вътрешните работи. Ако заразата тръгне, ще бъде много трудно тя да се локализира, защото една част от тези хора нямат дори и лични карти, какъвто е случаят с квартал „Надежда“ в Сливен. Те реално не съществуват, но това не означава, че не могат да разнасят заразата.