Комисарите сигурно са полудели

Image Format

В четвъртък Европейската комисия, вероятно изпаднала в тежък пристъп на скука, понеже всички проблеми са решение, излезе с изявление, че "Европейската комисия започна да прилага в четвъртък своя стратегия за равенство на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, интерсексуални или неопределените (LGBTIQ) хора в 27-членния Европейски съюз, като това се прави в противовес на засилената анти-ЛГБТ реторика в някои страни-членки, съобщава "Ройтерс". Комисията предложи борба с дискриминацията срещу ЛГБТ хората, по-специално що се отнася до заетостта и гарантирането на тяхната безопасност, включително и срещу говор на омразата онлайн, като включи хомофобските престъпления от омраза и речта на омразата срещу гейовете в списъка на „европрестъпленията“.

„Всеки трябва да се чувства свободен да бъде това, което е - без страх или преследване. За това е Европа и за това се застъпваме“, заяви заместник-председателят на Комисията по ценностите и прозрачността Вера Йоурова. "Тази първа стратегия на ниво ЕС ще засили съвместните ни усилия да гарантираме, че всички се третират еднакво“.

„Това е 2020 г. и омразата и дискриминацията на хора от сексуални малцинства наистина не принадлежат на Европа“, каза Йоурова.

Честно казано човек се чуди дали комисарите не са полудели? Подобни изказвания граничат с налудни състояния. Фиксацията на европейския истаблишмънт върху темата с хомосексуализма е пословична. И това не е от вчера. Сегашната активност на ЕК обаче буди основателни съмнения, дали тия, дето уж трябва да направляват кораба, са с всичкия си. За Комисията в момента топ тема е това. Понеже всичко в Европа е наред и си нямаме друга работа и проблеми... Разбира се, ако не се постави тази тема сега, ще загуби демокрацията, плурализма и едни НПО-та няма да отупат милиони евра, за да се борят с хомофобията и да налагат Истамбулската конвенция...

Забележете, че на фона на най-безпрецедентната здравна криза от времената на испанския грип насам, ЕК се занимава с какво - с езика на омразата срещу хомосексуалните...Очевидно това е проблемът на проблемите, когато европейските държави отчитат хиляди души, починали от коронавирус на ден. Явно претоварените болници, липсата на адекватно лечение, частичният успех на мерките не са толкова важни. Важни са правата на гейовете и лесбийките. Сега, веднага. Редица европейски държави са в условията на почти пълно затваряне, борейки се с разпространението на коронавируса. Икономиките проскърцват, а рецесията вече е седнала на масата. Липсва възможност да се прогнозира каква ще е ситуацията не за следващите месеци, а за следващите седмици. Задаващите се фалити и ръст на безработицата, респективно обедняването на хората, не тревожат Европейската комисия. Тя се занимава с правата на ЛГБТИ. Дори ги издига до ниво ценност. Очевидно нетрадиционната сексуалната ориентация представлява някакъв особен вид свръх качество, което те прави по-умен, по-малко дебел, по-богат, по-голям професионалист...

Дори си има нарочна комисия за тая работа - Комисията по ценностите и прозрачността. Т.е. едни нефелни бюрократи, от никого неизбрани, ще редактират ценности...Ще ги измислят, ще ги налагат, ако не им оттърва, ще си ги променят, както им пасне. Ситуацията е напълно абсурдна. Човек се пита дали здравният разум окончателно не е напуснал този континент?

Усещането е за тотална липса на лидерство. За сбъркани приоритети. За липса на мисъл, а и на смисъл, за крах във функционирането на системите за управление. Не може насред този хаос, който цари, да се изтъпаниш, за да говориш за ЛГБТИ права. Има нещо сбъркано, дълбоко сбъркано, неадекватно. 

Тази ситуация навежда на мисли, че Европа не се опитва да управлява или овладява кризата, а се е хвърлила по течението и чака  само на милостта на Бога бързеите да не я завлекат и сблъскат челно с камъните и да си разбие черепа.