Телевизия


Как ще се изпълнява споразумението за заплатите в градския транспорт?


На 11-ти юли общинските съветници от ГЕРБ с лекота приеха доклад на кмета на Столична община, според който за следващите три години ще се водят преговори и ще се увеличават с по 10% заплатите на работниците и служителите в градския транспорт. Въпреки много неясноти и липсата на каквато и да е конкретика по финансовите въпроси, идеята беше възприета. Групата "Патриоти за София-ВМРО и АТАКА" не участвахме в гласуването с ясното съзнание, че решението е един пиар, зад който не стоят никакви разчети. Липсват данни как са водени преговорите и какъв е бил резултатът от тях. Споразумението предвижда в следващите три години увеличение с по 10% на възнагражденията, което грубо означава около 25-30 млн. лв. повече на година (в т.ч. влизат и осигуровките, които работодателят трябва да внася врху по-високите суми). Откъде ще дойдат тези пари не е ясно. А вариантите са два - да се увеличат цените на картите и билетите или да се увеличи субсидията, която общината дава всяка година на транспортните си оператори. Тази субсидия в момента е 100 млн. лв. И се плаща от данъците на столичани. Ние, патриотите смятаме, че няма как да се увеличат данъчните приходи с по 25-30 млн. лв. на година, за да се превеждат като субсидия за заплати в градския транспорт. Действително всички искаме да се увеличават доходите, да осигуряваме повече условия за труд, но цената за това трябва да бъде платена от някого. В случая общината разходва парите на софиянци и трябва да е много внимателна какви харчове прави. Като общински съветник от ВМРО изразих и позицията, че това споразумение де факто ще създаде напрежение в следващите три години, защото ще бъде ползвано като аргумент, че Столична община се е задължила да осигури въпросните увеличения. Открит остава въпросът какво правим с ниските заплати в други общински структури и звена - например тези на медицинските сестри, например заплатите на инспекторите в Столичен инспекторат и т.н. Най-притеснително е, че не се даде никаква яснота откъде ще дойдат средствата. Що се отнася до проблемите на работниците и служителите в градския транспорт ние от ВМРО смятаме, че с едно увеличение на заплатите няма да се решат проблемите, напротив необходима е една широка социална програма, която да привлича и задържа кадрите, необходими ни да осигурим масовия градски транспорт в столицата. Можем да помислим за облекчен достъп за децата на служители в градския транспорт до детски градини, да помислим за специална програма за общински жилища и т.н. 

Разговор за бъдещето на България и Европа


В "Имате думата" по Канал 3 поговорихме за предстоящото преформатиране на Европа след европейските избори. очертах тезата, че ЕС страда от липса на лидерство и от мекушавост особено по въпроси като нелегалната миграция. Ясна е нашата концепция, на ВМРО - Европа на отечествата, което значи по-малко бюрокрация, по-малко федерализация и повече свобода на националните държави. Много малко тези се чуха в настоящата кампания как да живеем по-добре. ВМРО със сигурност ще излъчи представител в Европейския парламент и голяма е вероятността да бъдат дори двама. Нашето общество не желание нещата да продължават по този крайно либерален начин, не само в България, но и в Европа. Една от тезите, които лично поставям като кандидат е Директивата за оръжията. Новите бюрократични рестрикции ограничават правото на гражданите да притежават лично оръжие, а това не е справедливо.  Мигрантската криза не е решена, а отложена, ние трябва да се подготвяме за бъдещи кризи. Ето защо трябва да усилим европейските граници и да се приложи това, за което ВМРО призовава - нулева нелегална миграция. Решението е и техническо, и политическо. Политическото е като Европа създаде лагери за тези мигранти извън своята територия, например Либия. Това означава проблемът да бъде изнесен до точките, които генерират нестабилност.  Нашата мекушавост се възприема като слабост, поради това ние не участваме в големите геополитически разговори, а това е грешка.  Вътрешнополитическият план на кампанията. решението да излезем по отделно трите партии от "Обединени патриоти" на етапа, на който беше взето, беше правилно. резултатите от изборите ще покажат тенденции. Политическият разговор се превърна в едно цинично замеряне в епитети, но не отговаря на въпроса накъде тръгваме сле 26-ти май. Все по-аболял става въпроса за отношенията между Европа и Щатите. Не мисля, че разликите в основните идеи на партиите от "Обединени патриоти", са кой знае колко съществени. ВМРО казва, че ЕС тряба да се реформира. Трябва да сменим приоритетите, а не да се занимаваме с трети, пети, десети пол. Кому е нужна джендър иделогията? Трябва да проведем един честен, но и остър разговор с намеренията на Вашингтон по отношение на митата. След 26-ти май е добре да извършим основен преглед на политическата програма на "Обединени патриоти" и поставяне на няколко наболели въпроса - приемането на концепцията на Каракачанов за циганската общност, промяната в наказатената политика за определени престъпления, темата за минималните пенсии. Това трябва да бъде изяснено и в голямата коалиция и да вървим към актуализация на коалиционното споразумение за управление. Цинизмът в публичното говорене и в политиката мина всякакви граници, това трябва да се спре, защото подклажда агресията в обществото. Емблема на политическия цинизъм днес е лицето Веселин Марешки.    

От десетилетия тлее напрежение по циганския въпрос


В студито на ТВ "Европа" развих тезата, че е необходимо институционално и всеобхватно решение на циганския въпро. Началото на процеса е приемането на концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов. Проблемът трябва да бъде решен както със законодателни мерки, така и с активни и координирани действия на изпълнителната власт - министерства и държавни агенции паралелно с местна власт. Предложението да се спират социалните помощи при отсъствие на децата от училище е добро и трябва да бъде подкрепено. То е реална мярка, която произтича от концепцията на Каракачанов. Мярката е разумна и логична, защото в много случаи децата се водят записани в дадено училище, но дори физически ги няма в сградата. Ние като общество не трябва да се задоволяваме с количествения критерий, а да изискваме и качество, защото и сега има циганчета от гетата, които завършват училище но са функционално неграмотни. Предложението на ВМРО за въвеждането на административно наказание общественополезен труд е възможност да установим някаква базова справедливост, защото глобите не се плащат и затова са и неефективни като наказание. Общественополезният труд има доста по възпитателен смисъл. По случая с Габрово категоричното ми мнение е, че избива трупано напрежение от поне две десетилетия, защото отраснаха поколения от гетата, които си мислят и живеят с разбирания, че са над закона, въпреки зокона и не трябва да се съобразяват с никого. МВР също е допуснало грешка и това трябва да се каже. Проспали са ситуацията, подценили са я. И не само директорът на областната дирекция трябва да понесе отговорност, а и дежурният и началникът на районното управление. Отделно от това вина им Главна дирекция на Националната полиция и по-конкретно ресорният заместник-директор, който отговаря за "Жандармерия" и "Охранителна полиция", тъй като не са давани указания и не е проконтролирано как се действа в подобни ситуации. Вместо това го слушаме този заместник-директор да мънка по телевизията и да говори глупости.

За циганската мафия в Орландовци


                          В предаването "Патарински live" по Канал 3 дискутирахме с Димитър Патарински ситуацията около акцията срещу циганския клан "Гольовци" в кв. Орландовци в София. Оцених операцията като изключителна добра, за което Прокуратурата и СДВР трябва да бъдат поздравени. Гольовците в Орландовци са част от същата кюстендилска фамилия, която е замесена в боя отпреди месец, при който един от членовете на циганския клан уби Валентин Дъбов пред дискотека в гр. Кюстендил. На 18-ти февруари заедно с Ангел Джамбазки внесохме сигнал до Главния прокурор, Министъра на вътрешните работи и Председателя на КПКОНПИ с искане за пълно и всеобхватно разследване на престъпната дейност на клана Гольовци, в т.ч. и на представители на този престъпен цеигански синдикат в кв. "Орландовци".  Известно е, че те се занимават с широк спектър от престъпна дейност: кражби, грабежи, съхранение и разпространение на наркотици, побои, убийства, продажба на акцизни стоки без бандерол, част от т.нар. гробищна мафия и т.н.  За нас от ВМРО при едно задълбочено разследване може да се окаже, че задържаните двама полицаи, взводни командири, не са единствените, които са им помагали и са осъществявали т.нар. чадър за извършване на престъпна дейност. Вероятно, дори сме убедени, че има и други. Чисто теоретично няма как само двама души да осигуряват този чадър, има и други замесени полицаи. Добре е МВР да си чисти къщичката от такива черни овци, заради които се натрупва негативизъм в обществото срещу системата.  Вероятно тази група, която задържаха, има отношение и към домовите кражби в кв. Илиянци, добре е да бъдат разпитани и за поругаването на гроба на министър-председателя Стефан Стамболов миналата година, при което изчезна бронзовия бюст от гроба му.  В последните месеци се наблюдава висока активност на МВР в противодействието на този вид престъпност, за което трябва да бъдат поздравени. Усилията на МВР и Прокуратурата трябва да придобият систематичност, за което има вече сериозни податки.  Полицейската операция е извършена правомерно. Явно е имало информация, правилно СДВР са заградили целия периметър и са проверявали къща по къща.

Протестът на циганите в Столипиново е наглост


В "Денят ON AIR" коментирах темата за полицейската акция в "Столипиново" и опитът за бунт на 200-300 цигани, на които не им се понрави, че МВР си влиза във функциите и започва противодействие на циганската престъпност, ширеща се в гетата.  Случат "Столипиново" показва, че започва да се случва това, за което от години настоявахме - МВР да влезе в гетата и да започне борба с криминалния контингент. Полицията е действала правомерно, разработвала е тези хора, имало е оперативна информация, че тези хора се занимават с незаконна дейност. Логично е, когато се прави подобна операция да се прилага и сила. Става дума за специализирана полицейска операция срещу наркодилъри. Това са търговци на смърт, половин килограм хероин е много. Задавам въпроса към протестиращите двеста цигани - те наркодилърите ли защитават, тези, които тровят и техните деца, защото с бунта си точно това правят. На циганите не трябва много да се вярва - изопачаването на истината и лъжата при тях са обичайна форма на поведение. Категоричен съм, че полицията е действала правилно, право на МВР е да използва сила и помощни средства. Ако циганите бяха бити, както твърдят, щяха да изглеждат по съвсем друг начин. Мит е, че са били бити и е имало превишение на правомощията. Обществото трябва да застане зад служителите на МВР и институцията. Циганският протест в "Столипиново" е наглост. Тези хора имат много отявлено стадно чувство, един тръгва, тарторът, и другите след него, без да разсъждават. Тези хора не се държат като нормални граждани. По отношение на борбата с незаконното строителство. През 2011г. се извърши една реформа в ЗУТ, която възложи на общините да се борят с незаконното строителство, това беше грешка, общините нямат нито физически, нито човешкия, нито финансовия капацитет да се борят с незаконното строителство. Трябва да св върнем към стария ред и борбата с незаконното строителство да стане държавна политика, с нея да се занимава ДНСК. Няма ясна и еднозначна воля в повечето политически партии да се борят с циганизацията. Интеграцията е личен избор, това не е калъп, който да наложиш на някъде. Всеки избира начина, по който да живее, но както и да избереш да живееш, първото и основно правило е да не пречиш на другите. Програмата за справяне с циганизацията ще бъде внесена в Министерски съвет, готови сме да я допълним с всички разумни предложения. Това касае цялото българско общество и бъдещето на държавата. Ако вицепремиерът не се беше намесил решително във Войводиново, нещата щяха да си продължават по същия начин, което тъжно за нашите институции. С общинските жилища в блоковете създадохме пък вертикални гета, това не трябва да се допуска - блокове пълни с туземни, които се държат все едно са под земята. Нашият опит за борба с радикализацията беше бламиран от ПГ на ГЕРБ в синхрон с ДПС. По темата със Закона за вероизповеданията бяхме предадени от нашите коалиционни партньори пак по тема, свързана с националната сигурност.  

Само репресии ще озаптят гетата


В студиото на Нова телевизия влязох в спор с измисления цигански активист и присърдужен на "Зелените" и "Да, България" Христо Николов по темата с циганските гета. Циганското гето е социална язва, проблемът не са просто сградите (това е симптом) - гетото е съзнанието на тези, които го обитават. Те не искат да живеят като бели хора. Тоя тип племена искат да живеят по този начин в условията на самодостатъчност. Подобен е случаят например с мигрантите в Моленбек, в Брюксел. Ясно е, че без репресии няма да станат нещата. Отбелязах, че циганите нямат морал и правосъзнание, каквито обществото е приело. Повече от три десетилетия се формират заони, в които моралът и законът не важат. Поради това за тях насилието е легитимен способ. Решението на всички тези проблеми с циганите са прилагане на държавната репресия в гетата, разтурване на гетата и недопускане циганите да усядат на друго място, орязване на социалните помощи и прекратяване на модела "фабрика за деца".

Антов, ВМРО: фалшива циганска интеграция


Димитър Антов,общински съветник от ВМРО в Столичния общински съвет оборва митовете за циганската интеграция в студиото на Канал 3. В продължение на години общинските съветници от ВМРО се противопоставят на опити фалшиви цигански проекти да бъдат прокарвани през Столична община. Според него планът за интеграция на циганите е пълен провал, защото циганите не проявяват интерес да заживеят като българите. Двете култури не могат да живеят по един и същи начин. Циганската култура има една хитрост, винаги очакваш да те прецакат.  Антов резонно задава въпросът - защо са нужни пари на циганите да се интегрират. Циганите не са сакати, за да ги издържа държавата. Основният проблем при тях е, че образованието за тях не е ценност, а наличието на образование е предпоставка да се измъкнеш от гетото. Съветникът посочва, че циганската култура е култура на гетото, не искат да станат българи, защото имат несъвместимо с българите отношение за  морал, държава и правила. Циганските фондации крадат пари, това е резултатът от интеграцията.    

Разговор цените на храните, Витоша и новата наредба за обществения ред в София


В студиото на ТВ "Европа" коментирах актуалните въпроси от настоящата седмица. Липсата на кворум за работата на Народното събрание определям като хронична криза през годините. Считам, че народните представители нямат извинение да не ходят на работа и да не влизат на заседанията на комисиите и в пленарна зала. Ставаме свидетели на "номера от селски вечеринки" - поведението на БСП и ДПС да отсъстват от залата на Парламента. Темата за т.нар. "социална кошница" е породена от дефектите на пазара в България. В България в условията на пазарна икономика съществуват и се прилагат антипазарни механизми. Трябва да тушираме в сферата на производството и продажбата на храни злоупотребата с господстващо положение. Имаше случаи, в които търговците буквално изнудват производителите. Имаме дефект в системата, някой някъде изкривява пазарната среда, като ощетява и производител, и краен потребител. Тази ситуация удря и по малките магазини, защото заради производителя продава на по-висока цена продукта на малкия магазин, за да обере отнякъде маржа в печалбата. Очевидно има в уж пазарна икономика непазарни механизми, които водят до спекула с храни. По темата за Витоша посочих, че зелените разпространяват лъжи, че на Витоша щяло да се строи. Става дума за модернизиране на сегашните съоръжения, за което е нужно разрешение за строеж на тази инженерна, техническа инфраструктура. В момента е забранено. Витоша трябва да бъде върната на столичани, защото в момента е недостъпна. По отношение на Наредба 1 за обществения ред на Столична община разясних, че е нужен регламент за уличните музиканти, стремим се да махнем миячите и просяците от уличните платна. отделно от това въведохме и забрана физически лица да събират парични дарения по улиците на София, което е мярка срещу ширещата се просия и измами с дарения.  

Защо Столична община подкрепя София прайд 2018?


В "Денят он Еър" прогнозирах, че тази година гей парадът ще коства над 180 000 - 190 000 лв. само за охраната от МВР. Посочих, че за 2016г. са похарчени над 149 000 лв. за охрана и са били ангажирани 1215 униформени, за 2018г. подозирам, че ще се похарчат поне 180 000 лв. и ще бъдат изкарани на улицата да охраняват 1500-1600 души. Подчертах, че с тези средства може да решим проблемите със сигурността на цели общини - например Ботевград, където има недостиг на полицаи. Подкрепата на Столична община за провеждането на София прайд 2018г. е учудваща, вероятно се дължи на силен външен натиск. Гейпарадът не решавани никакви проблеми, а създава нови. Опитват се чрез тази показност да бъдат забелязани и да накарат българското общество да свикне с идеята за еднополови бракове и с това хомосексуални двойки да осиновяват деца. Хората, които защитават гей парада са едни от най-тоталитарно мислещите лица, които се изявяват по медиите. Тези хора са опасни за обществото, защото изповядват философията, че тяхната идеология е единствено правата, а всичко различно мислещи трябва да бъдат мачкани. Що се отнася до другата любопитна тема - ситуацията около район "Младост" коментирах, че Не може да блокираш административно един район, да притискаш граждани и фирми и да работиш по подобен безогледен начин. Преди дни арестуваха десетинаслужители на ДАИ, но не виждам тълпи от протестиращи хора за тях. Обществото ни проявява двойни стандарти. Любопитно е да се изследва кой какво е правил в район Младост - например представителят на "Зелените" и кандидат за депутат от "Да, България". Защитата се опитва да представи този процес като фарс, а говорим за много сериозна корупция. Не трябва да губим фокус от голямата тема.