Телевизия


Лъжа е, че хората в гетата са едни редови български граждани


В предаването "Денят на живо" по Канал 3 коментирах ситуацията около циганските безчинства в Асеновград и мерките, които трябва да бъдат взети на национално ниво, за да бъде опазен живота и здравето на всеки български гражданин от подобни посегателства, каквито видяхме в Асеновград. Относно обитателите на гетата: " Това са хора, за които законът не значи нищо. Заради някакъв слух те са способни да убият човек - имаме проблем и това е мястото на тези хора въобще в обществото. За мен тяхното поведение показва някаква форма на социопатия. Някаква снимка, показаха в махалата, става повод за кървава вендета по улиците. Политиката на мирното съвместно съществуване не работи. Трябва да се тръгне към решаване на проблема с гетата. Казусът с Асеновград не е нова картинка. Така се случва, когато държавата излезе от един определен квартал или територия, и остави там някакви етнически главатари", добави той. Според него държавата не прави нищо в тези махали, а само стои отвън и регистрира престъпления, или пише в тетрадката колко ученици имало в училище."   Ефективността на МВР и къде бъркаме толкова години: " "В първите часове махалата трябваше да бъде затворена, в нея да влязат икономическа, криминална полиция. Оказа се, че там има хора, които се занимават открито с ислямизъм. Един от задържаните се оказа замесен в делото за радикален ислямизъм в Пазарджик.  Тук се отваря и нов пласт - за радикализацията в гетата. ДАНС само регистрира. А трябва като институции в обществото да преминем от съзерцатеност към действия." За решаването на проблема обаче не достигат хора и сили заради липсата на кадри в МВР. "Проблемът се решава с хора на терен - всеки ден. А МВР или няма средства, или няма време.  Решението за ВМРО е едно: МВР да влезе на терена."  

В Слънчев бряг има проблеми с обществения ред


В предаването "Тази събота и неделя" по Бтв коментирах темата за Слънчев бряг, това, което се случва там и проблемите пред курорта. В дебат с Георги Харизанов изтъкнах, че Слънчев бряг е проблемен от гледна точка на цялата обстановка с обществения ред.  В Слънчев бряг има проблеми с някои начини за забавления. За никого не е тайна, че започне ли сезонът, натам тръгват и  наркодилърите и там се събира немалък криминален контингент. Част от софийските пласьори в момента са в комплекса и „работят”. Обсъжданите мерки да се прекрати алкохолния туризъм не са война срещу бизнеса в курорта, а опит за натиск да се спазват правилата. Проблем с шума има, превишават се нормите за късните часове на денонощието. Има проблем с пияни туристи, които се търкалят по улиците. Има, за съжаление, и доста тежки инциденти, например това, което случи с шведа и камериерката, заяви той. Този комплекс се е очертал като нискотарифна дестинация. Дали обаче алкохол в кофи по улиците, вече е въпрос, който касае обществения ред. Не може да има бизнес над всичко и преди всичко, категоричен беше Контрера. Идеята е да се въведе ред. Държавата трябва да проверява и контролира. Ако се крият обороти, трябва да има проверки.

За и против гей парада – сблъсък на мнения в „Хайд парк“


  Един разговор в студиото на Бит телевизия в предаването "Хайд парк". Темата е "За или против гей парада". Разговорът е пределно интересен не с темата за гей парада, а с начина, по който инакомислещите български граждани (обявили се против гей парада) са тричани в телевизионните студиа, в случая на Бит телевизия. Случаят е следният - канят те за участие, казват ти темата и какво ще трябва да коментираш. След което се озоваваш в студио, където единият водещ откровено работи в посока да те дискредитира (пример за качествена независима журналистика), пускат ти някакъв тип, който е в другия край на София и сипе глупости под ехидните одобрителни усмивки на водещ и репортер, докато те прекъсват на всяко изречение и подмята внушения. В същото време събеседникът (подкрепящият гей парада и близка дружка на единия от водещите, с която се прегръщат след предаването) е в лично качество и за него това било нещо готино.  И в цялата тази какаманга седиш и им обясняваш за политически неприемливите искания на гей парада, докато те обвиняват, че си нацист, фашист и хомофоб. Това не е оплакване в никой случай. Това са фактите и такава е реалността. Тук разговорът "за" или "против" гей парада е на втори, че и на трети план. По-важното е, че ние като общество продължаваме да се съгласяваме и приемаме една определена категория хора да ни менторстват, да ни насаждат собствените си разбирания и политически тези (при все, че журналистиката уж била независима и обективна). Не знам какво постихнаха в студиото на Бит телевизия с това предаване, но със сигурност породиха много въпроси.  Видеото трябва да се изгледа, защото е детайлна картина за това как една група хора (изживяваща се като морален и обществен съдник и иквизитор) натрапва своето мнение и едва ли не е готово да застави мнозинството да мисли, забележете, само и единствено като тях. Иначе следва стигма. Зад неуспешните опити за провокации на едната от водещите лъха неприкрита омраза към тезите, които развивах. Както и откровена непоносимост към патриотите. Ако един журналист си позволява това в ефир - крачката към тоталитарното налагане на тези и идеи в медиите е малка. Изводите оставям на зрителите.

Стена срещу циганските набези във Факултета


Днес в студиото на телевизия "България он еър" развих и защитих тезата си, че държавата с усилията и на Столична община трябва окончателно да реши въпроса със състоянието и експлоатацията на ж.п линията в междугарието "Захарна фабрика" - "Горна баня". Това е част от международния ж.п коридор София-Солун, а начинът, по който се строи край железния път е безобразен. Също така е недопустимо циганите от Факултета да блокират влаковете, когато им скимне. Незаконните постройки, изградени и ползвани от циганите в столичния квартал "Факултета" около жп линията са опасни и трябва да бъдат съборени. Това е моят коментар като общинският съветник от ВМРО. От двете страни на линията има скатове, върху които има построени незаконни къщи. Значителна част от канализацията на други незаконни постройки е заустена в жп линията. Хвърлят и камъни по влаовете. Държавата е тази, която трябва да пази и да гарантира нормалната експлоатация на ЖП линията в столичния квартал "Факултета", което на практика обаче не се случва. В последните няколко години този въпрос е повдиган многократно, но от Столична община заявяват, че не могат да се справят с проблема, коментира още Контрера. Има поне четири институции, които могат да участват в решението на казуса. На първо място Национална компания "Железопътна инфраструктура" и Министерството на транспорта. Това е държавна собственост, а железниците са част от националната политика". МВР, общината и представителите на столичния общински съвет са другите отговорни органи, които трябва да предприемат мерки за справяне с проблема с незаконните постройки около жп линията в квартала. Основен проблем са незаконните скатовете, построените от двете страни на линията. Има риск да се свлекат огромни земни маси. Това съмвсем ясно съм изложил и в свое писмо до комепетентните органи, в което очертавам механизма за вземане на решенията - междуведомствена група, която да реши какво да се прави и следните мерки: - премахване на незаконните постройки; - премахване на незаконната канализация, която се зауства в траншеята на ж.п. линията; - профилактиране от страна на органите на МВР на циганите от Факултета, за да не хвърлят камъни по влаковете и да не блокират движението. - трябва да се изгради стена по протежение на цялата линия в трасето и през кв. факултета, за да се обезпечи сигурността на линията, пътните, влаковете, а и да се увеличи скоростта на движение;    

Контрол върху монополите!


По покана на България енергиени минен форум с Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение, взехме участие в обсъждането на темата за гражданския контрол над монополите. В качеството си на общински съветник ясно поставих въпроса за неслучилата се водна реформа в България. От 2001 година насам управляващите се упражняват по темата. И резултатите са плачевни. ВиК сектора е разпокъсан, с високи загуби на вода, лошо качество на услугата, тогава, когато въобще я има. От 3 ди 5г. секторът ще е в колапс, а около една трета от територията на страната ще бъде на почти перманентни водни режими и лимити. Заплашени са цели области. На прима виста може да се сетим, че това са Добрич, Шумен, отчати Враца и Монтана. Има и други. да говориш за водна реформа е да коментираш нещо, което го няма. Пълен провал. И отговорността тежи на плещите и на ГЕРБ, и на БСП. Държавата системно отказва да води реална политика. Вместо това прехвърли тежестта изцяло върху потребителя. Той да поеме всичко на гърба си. през цената.