Телевизия


За да има обществен ред - трябва да се спазват правилата


Коментар в студиото на България он еър по темите за проверките в Слънчев бряг, за обществения ред, колко платихме за гей парада в София и други теми, свързани с обществения ред. Разговаряйки по актуалните теми, призовах като граждани да се вгледаме и в себе си и да не гледаме само в собственото си канче, а да осъзнаем, че живеем в общество и трябва да има граници, правила, за да не се избием помежду си. По казуса Слънчев бряг - намесата на вицепремиера Симеонов показа, че за да бъде ефективен контрола за спазване на правилата, трябва натиск отгоре. Чиновниците по места на средно и ниско ниво често си затварят очите за нарушенията и беззаконията. Огласих и фактите покрай гей парада в София - за 2016г. парадът е пазен от 1215 полицаи. С други думи цялата софийска полиция е охранявала шествието на кресливите гей-активисти. Само за извънредния труд на ангажираните униформени са заплатени 190 000 лв. от бюджета на МВР.

Повече усилия и ресурси за зелената система на София


Днес в студиото на БИТ ТВ в предаването КОД 11-13 коментирах темата за зелената система на София, за инцидентите с клони, които нараниха няколко граждани, новите промени в правилата за платено паркиране - разширяването на "Зелена" зона. Алармирх, че преди 15-ти септември опасните дървета в дворовете на училища, детски градини и здравни заведения трябва да бъдат премахнати, необходимо е да се осигурят повече инспектори на терен от "Зелена система", които да обследват дърветата. Изразих становището, че трябва повече кастрене на короните на дърветата, а исъхналите и опасни дървета безкомпромисно и незабавно да се премахват. От ВМРО сме готови да подкрепим и предложение за осигуряване на повече финансиране - в случая с детските градини и училища става дума за около 100-150 000 лв., с които може да се извърши профилактика и опасните клони и дървета да бъдат премахнати. 

Карлос Контрера в Още от деня по БНТ


В предаването "Още от деня" по Българската национална телевизия коментирах актуалните политически теми - ситуацията около Асеновград и мерките за справяне с уродливите социални явления в циганските гета, отношенията с Македония и с Турция. Случаят в Асеновград е една тенденция, която исторически назад във времето има различни проявления – Катуница, Гърмен, Орландовци, Раднево. Ситуацията е епидемична.  „Има ли определени слоеве от българското население, които формирани от средата, в която живеят, са склонни да проявяват агресия. Институциите трябва да изследват и психологическия фактор, защото тези хора - циганите, очевидно са способни на агресия. Това е индикатор, че очевидно ще имаме и занапред доста подобни случаи, което не е добре за обществото. Не е необходимо някой да инспирира подобни събития, защото по стечение на обстоятелствата те се случват въпреки нас. Няма как едно население в циганските гета, оставено за две десетилетия само на себе си, да не стигне до подобен развой на събитията. Там държавата липсва." "Абдикацията на държавата от циганските гета има своите икономически, финансови и политически обяснения. За никого не е тайна, че т.нар. системни партии редовно обгрижват политически гетата, особено когато ги броят в секциите по време на избори. В гетата се генерира една значителна по своя обем икономическа престъпност. Гетата са една удобна сива зона за всеки представител на българското общество, който е решил да се позиционира извън закона. Относно Македония - договорът за добросъседство е една добра първа крачка към уреждането на всички нерешени въпроси - с културното наследство, с образованието и т.н. Турция се управлява от авторитарен режим, трудно България може да бъде балансьор между ЕС и Турция. 

Лъжа е, че хората в гетата са едни редови български граждани


В предаването "Денят на живо" по Канал 3 коментирах ситуацията около циганските безчинства в Асеновград и мерките, които трябва да бъдат взети на национално ниво, за да бъде опазен живота и здравето на всеки български гражданин от подобни посегателства, каквито видяхме в Асеновград. Относно обитателите на гетата: " Това са хора, за които законът не значи нищо. Заради някакъв слух те са способни да убият човек - имаме проблем и това е мястото на тези хора въобще в обществото. За мен тяхното поведение показва някаква форма на социопатия. Някаква снимка, показаха в махалата, става повод за кървава вендета по улиците. Политиката на мирното съвместно съществуване не работи. Трябва да се тръгне към решаване на проблема с гетата. Казусът с Асеновград не е нова картинка. Така се случва, когато държавата излезе от един определен квартал или територия, и остави там някакви етнически главатари", добави той. Според него държавата не прави нищо в тези махали, а само стои отвън и регистрира престъпления, или пише в тетрадката колко ученици имало в училище."   Ефективността на МВР и къде бъркаме толкова години: " "В първите часове махалата трябваше да бъде затворена, в нея да влязат икономическа, криминална полиция. Оказа се, че там има хора, които се занимават открито с ислямизъм. Един от задържаните се оказа замесен в делото за радикален ислямизъм в Пазарджик.  Тук се отваря и нов пласт - за радикализацията в гетата. ДАНС само регистрира. А трябва като институции в обществото да преминем от съзерцатеност към действия." За решаването на проблема обаче не достигат хора и сили заради липсата на кадри в МВР. "Проблемът се решава с хора на терен - всеки ден. А МВР или няма средства, или няма време.  Решението за ВМРО е едно: МВР да влезе на терена."  

В Слънчев бряг има проблеми с обществения ред


В предаването "Тази събота и неделя" по Бтв коментирах темата за Слънчев бряг, това, което се случва там и проблемите пред курорта. В дебат с Георги Харизанов изтъкнах, че Слънчев бряг е проблемен от гледна точка на цялата обстановка с обществения ред.  В Слънчев бряг има проблеми с някои начини за забавления. За никого не е тайна, че започне ли сезонът, натам тръгват и  наркодилърите и там се събира немалък криминален контингент. Част от софийските пласьори в момента са в комплекса и „работят”. Обсъжданите мерки да се прекрати алкохолния туризъм не са война срещу бизнеса в курорта, а опит за натиск да се спазват правилата. Проблем с шума има, превишават се нормите за късните часове на денонощието. Има проблем с пияни туристи, които се търкалят по улиците. Има, за съжаление, и доста тежки инциденти, например това, което случи с шведа и камериерката, заяви той. Този комплекс се е очертал като нискотарифна дестинация. Дали обаче алкохол в кофи по улиците, вече е въпрос, който касае обществения ред. Не може да има бизнес над всичко и преди всичко, категоричен беше Контрера. Идеята е да се въведе ред. Държавата трябва да проверява и контролира. Ако се крият обороти, трябва да има проверки.

За и против гей парада – сблъсък на мнения в „Хайд парк“


  Един разговор в студиото на Бит телевизия в предаването "Хайд парк". Темата е "За или против гей парада". Разговорът е пределно интересен не с темата за гей парада, а с начина, по който инакомислещите български граждани (обявили се против гей парада) са тричани в телевизионните студиа, в случая на Бит телевизия. Случаят е следният - канят те за участие, казват ти темата и какво ще трябва да коментираш. След което се озоваваш в студио, където единият водещ откровено работи в посока да те дискредитира (пример за качествена независима журналистика), пускат ти някакъв тип, който е в другия край на София и сипе глупости под ехидните одобрителни усмивки на водещ и репортер, докато те прекъсват на всяко изречение и подмята внушения. В същото време събеседникът (подкрепящият гей парада и близка дружка на единия от водещите, с която се прегръщат след предаването) е в лично качество и за него това било нещо готино.  И в цялата тази какаманга седиш и им обясняваш за политически неприемливите искания на гей парада, докато те обвиняват, че си нацист, фашист и хомофоб. Това не е оплакване в никой случай. Това са фактите и такава е реалността. Тук разговорът "за" или "против" гей парада е на втори, че и на трети план. По-важното е, че ние като общество продължаваме да се съгласяваме и приемаме една определена категория хора да ни менторстват, да ни насаждат собствените си разбирания и политически тези (при все, че журналистиката уж била независима и обективна). Не знам какво постихнаха в студиото на Бит телевизия с това предаване, но със сигурност породиха много въпроси.  Видеото трябва да се изгледа, защото е детайлна картина за това как една група хора (изживяваща се като морален и обществен съдник и иквизитор) натрапва своето мнение и едва ли не е готово да застави мнозинството да мисли, забележете, само и единствено като тях. Иначе следва стигма. Зад неуспешните опити за провокации на едната от водещите лъха неприкрита омраза към тезите, които развивах. Както и откровена непоносимост към патриотите. Ако един журналист си позволява това в ефир - крачката към тоталитарното налагане на тези и идеи в медиите е малка. Изводите оставям на зрителите.

Стена срещу циганските набези във Факултета


Днес в студиото на телевизия "България он еър" развих и защитих тезата си, че държавата с усилията и на Столична община трябва окончателно да реши въпроса със състоянието и експлоатацията на ж.п линията в междугарието "Захарна фабрика" - "Горна баня". Това е част от международния ж.п коридор София-Солун, а начинът, по който се строи край железния път е безобразен. Също така е недопустимо циганите от Факултета да блокират влаковете, когато им скимне. Незаконните постройки, изградени и ползвани от циганите в столичния квартал "Факултета" около жп линията са опасни и трябва да бъдат съборени. Това е моят коментар като общинският съветник от ВМРО. От двете страни на линията има скатове, върху които има построени незаконни къщи. Значителна част от канализацията на други незаконни постройки е заустена в жп линията. Хвърлят и камъни по влаовете. Държавата е тази, която трябва да пази и да гарантира нормалната експлоатация на ЖП линията в столичния квартал "Факултета", което на практика обаче не се случва. В последните няколко години този въпрос е повдиган многократно, но от Столична община заявяват, че не могат да се справят с проблема, коментира още Контрера. Има поне четири институции, които могат да участват в решението на казуса. На първо място Национална компания "Железопътна инфраструктура" и Министерството на транспорта. Това е държавна собственост, а железниците са част от националната политика". МВР, общината и представителите на столичния общински съвет са другите отговорни органи, които трябва да предприемат мерки за справяне с проблема с незаконните постройки около жп линията в квартала. Основен проблем са незаконните скатовете, построените от двете страни на линията. Има риск да се свлекат огромни земни маси. Това съмвсем ясно съм изложил и в свое писмо до комепетентните органи, в което очертавам механизма за вземане на решенията - междуведомствена група, която да реши какво да се прави и следните мерки: - премахване на незаконните постройки; - премахване на незаконната канализация, която се зауства в траншеята на ж.п. линията; - профилактиране от страна на органите на МВР на циганите от Факултета, за да не хвърлят камъни по влаковете и да не блокират движението. - трябва да се изгради стена по протежение на цялата линия в трасето и през кв. факултета, за да се обезпечи сигурността на линията, пътните, влаковете, а и да се увеличи скоростта на движение;