Телевизия


За и против гей парада – сблъсък на мнения в „Хайд парк“


  Един разговор в студиото на Бит телевизия в предаването "Хайд парк". Темата е "За или против гей парада". Разговорът е пределно интересен не с темата за гей парада, а с начина, по който инакомислещите български граждани (обявили се против гей парада) са тричани в телевизионните студиа, в случая на Бит телевизия. Случаят е следният - канят те за участие, казват ти темата и какво ще трябва да коментираш. След което се озоваваш в студио, където единият водещ откровено работи в посока да те дискредитира (пример за качествена независима журналистика), пускат ти някакъв тип, който е в другия край на София и сипе глупости под ехидните одобрителни усмивки на водещ и репортер, докато те прекъсват на всяко изречение и подмята внушения. В същото време събеседникът (подкрепящият гей парада и близка дружка на единия от водещите, с която се прегръщат след предаването) е в лично качество и за него това било нещо готино.  И в цялата тази какаманга седиш и им обясняваш за политически неприемливите искания на гей парада, докато те обвиняват, че си нацист, фашист и хомофоб. Това не е оплакване в никой случай. Това са фактите и такава е реалността. Тук разговорът "за" или "против" гей парада е на втори, че и на трети план. По-важното е, че ние като общество продължаваме да се съгласяваме и приемаме една определена категория хора да ни менторстват, да ни насаждат собствените си разбирания и политически тези (при все, че журналистиката уж била независима и обективна). Не знам какво постихнаха в студиото на Бит телевизия с това предаване, но със сигурност породиха много въпроси.  Видеото трябва да се изгледа, защото е детайлна картина за това как една група хора (изживяваща се като морален и обществен съдник и иквизитор) натрапва своето мнение и едва ли не е готово да застави мнозинството да мисли, забележете, само и единствено като тях. Иначе следва стигма. Зад неуспешните опити за провокации на едната от водещите лъха неприкрита омраза към тезите, които развивах. Както и откровена непоносимост към патриотите. Ако един журналист си позволява това в ефир - крачката към тоталитарното налагане на тези и идеи в медиите е малка. Изводите оставям на зрителите.

Стена срещу циганските набези във Факултета


Днес в студиото на телевизия "България он еър" развих и защитих тезата си, че държавата с усилията и на Столична община трябва окончателно да реши въпроса със състоянието и експлоатацията на ж.п линията в междугарието "Захарна фабрика" - "Горна баня". Това е част от международния ж.п коридор София-Солун, а начинът, по който се строи край железния път е безобразен. Също така е недопустимо циганите от Факултета да блокират влаковете, когато им скимне. Незаконните постройки, изградени и ползвани от циганите в столичния квартал "Факултета" около жп линията са опасни и трябва да бъдат съборени. Това е моят коментар като общинският съветник от ВМРО. От двете страни на линията има скатове, върху които има построени незаконни къщи. Значителна част от канализацията на други незаконни постройки е заустена в жп линията. Хвърлят и камъни по влаовете. Държавата е тази, която трябва да пази и да гарантира нормалната експлоатация на ЖП линията в столичния квартал "Факултета", което на практика обаче не се случва. В последните няколко години този въпрос е повдиган многократно, но от Столична община заявяват, че не могат да се справят с проблема, коментира още Контрера. Има поне четири институции, които могат да участват в решението на казуса. На първо място Национална компания "Железопътна инфраструктура" и Министерството на транспорта. Това е държавна собственост, а железниците са част от националната политика". МВР, общината и представителите на столичния общински съвет са другите отговорни органи, които трябва да предприемат мерки за справяне с проблема с незаконните постройки около жп линията в квартала. Основен проблем са незаконните скатовете, построените от двете страни на линията. Има риск да се свлекат огромни земни маси. Това съмвсем ясно съм изложил и в свое писмо до комепетентните органи, в което очертавам механизма за вземане на решенията - междуведомствена група, която да реши какво да се прави и следните мерки: - премахване на незаконните постройки; - премахване на незаконната канализация, която се зауства в траншеята на ж.п. линията; - профилактиране от страна на органите на МВР на циганите от Факултета, за да не хвърлят камъни по влаковете и да не блокират движението. - трябва да се изгради стена по протежение на цялата линия в трасето и през кв. факултета, за да се обезпечи сигурността на линията, пътните, влаковете, а и да се увеличи скоростта на движение;    

Контрол върху монополите!


По покана на България енергиени минен форум с Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение, взехме участие в обсъждането на темата за гражданския контрол над монополите. В качеството си на общински съветник ясно поставих въпроса за неслучилата се водна реформа в България. От 2001 година насам управляващите се упражняват по темата. И резултатите са плачевни. ВиК сектора е разпокъсан, с високи загуби на вода, лошо качество на услугата, тогава, когато въобще я има. От 3 ди 5г. секторът ще е в колапс, а около една трета от територията на страната ще бъде на почти перманентни водни режими и лимити. Заплашени са цели области. На прима виста може да се сетим, че това са Добрич, Шумен, отчати Враца и Монтана. Има и други. да говориш за водна реформа е да коментираш нещо, което го няма. Пълен провал. И отговорността тежи на плещите и на ГЕРБ, и на БСП. Държавата системно отказва да води реална политика. Вместо това прехвърли тежестта изцяло върху потребителя. Той да поеме всичко на гърба си. през цената.