Телевизия


Захариева ще плати тежка цена за Истанбулската конвенция


В студиото на Канал 3 имах интересен разговор, дори мога да го нарека дебат, относно битието на "Истанбулската конвенция". От ВМРО категорично се противопоставяме на приемането и ратификация на този международен документ. През задния вход, под благовидния повод, предтекст, за лозунга борба с насилието над жени, ни се пробутват идеи за признаване на трети пол, за еднополови бракове, за вкарване на гей пропаганда в детски градини и училища. От ВМРО категорично възразяваме срещу формулировката да си преисмислим традиционните ценности - ако се приеме, на тази основа е напълно възможно да започне един процес на демонтаж на българските ценности, в т.ч. на нормативно ниво. Вицепремиерите на Обединени патриоти, както и всички министри, излъчен от нас гласуваха в МС против конвенцията. В Парламента също няма да се даде подкрепа.  Вицепремиера Захариева и външен министър според мен е подвела министър-председателя и има голяма вероятност да плати тежка цена за начина, по който пробута това решение.  "Захариева не помага нито на премиера, нито на ГЕРБ, нито на себе си. Със сигурност избирателите на ГЕРБ също не са гласували на избори за узаконяването на трети пол. На Захариева й предстои да обеснява пред Борисов зщо го е подвела.", заявих също в студиото.

Разговор за качеството на въздуха в столицата


В студиото на тв "Европа" определих горенето на гуми, кабели, дрехи като особена форма на тероризъм. Факт е, че обитаващите "Виетнамските общежития" и "Факултета" осъществяват своеобразен геноцид над западните квартали на столицата, горейки каквото им падне. Резултатът е влошаване на качеството на атмосферния въздух - отделяне на колосални вредни емисии, превишаване в пъти на максимално допустимите норми на прахови частици. Неизвестно е и какво количество токсини и сажди се отделя. Това е пагубно за човешкото здраве и именно поради това от ВМРО го окачествяваме като геноцид. Настояваме РИОСВ-София да разположи мобилна или стационарна станция, която да замерва нивата на замърсяване през целия отоплителен сезон, а на нарушителите да се налагат санкции по реда на чл. 35 от Закона за качеството на атмосферния въздух.  Отделно от това предлагаме на Столичния общински съвет да се възползва от правната възможност да забрани отоплението на твърдо гориво на територията на "Виетнамските общежития" - общинска собственост. Категорично е необходима повече активност и смелост от страна на институциите, за да пресечем този своебразен екологичен тероризъм.

Пилеенето на питейна вода е социален бич


В предаването еМисия по БиАйТи доразвих темата за кражбите на вода и за необходимостта от радикално решение на проблема. Оказва се, че едни потребяват - други плаща. Крайно несправедливо. Съвсем ясно казах, че криминализиране на кражбите на вода е мярка, за да се стреснат крадците, да спрат да крадат и да започнат да си плащат. Абсурдно е 6000 човека да имат три измервателни уреда, това е ситуация, търпяна доста време. Тези проблеми са били поне от две десетилетия. Оказа се, че примерно във „Филиповци“ и „Факултета“ незаконната консумация на година се равнява на над 3 милиона кубически метра вода – това е над 5 милиона лева вода, която не се плаща. Плаща ги изрядният потребител. Нямам как с три водомера да се изчисли консумацията на вода в циганската част на „Филиповци“. Проблеми с незаконното потребяване на вода от цигани съществува от години не само в София, но и в други градове. В Наказателния кодекс има два неясни текста. Единият преследва незаконното присъединяване към водопровод, електропреносна мрежа и т.н., а другият – пак незаконно присъединяване, което води до отклонения в отчитането на потребеното. Неяснотата ни накара да направим анализ първо в София за ситуацията с потребяването на вода. Затова и подготвяме законодателни инициативи за криминализиране на незаконното присъединяване към ВиК мрежата. Мотивите за това са първо, че водата е обществен ресурс. Питейната вода е национално богатство, а пилеенето и кражбата на вода са социален феномен. Това е един социален бич, защото такива проблеми има не само в София, но и в Сливен, и в „Максуда“ във Варна, и на доста други места. Вторият мотив е свързан с нерезултатността от административните мерки. Очевидно нито държавата в лицето на КЕВР, нито ВиК операторите, които са търговски дружества, могат да се справят с незаконното присъединяване и потребление на вода.  

За да има обществен ред - трябва да се спазват правилата


Коментар в студиото на България он еър по темите за проверките в Слънчев бряг, за обществения ред, колко платихме за гей парада в София и други теми, свързани с обществения ред. Разговаряйки по актуалните теми, призовах като граждани да се вгледаме и в себе си и да не гледаме само в собственото си канче, а да осъзнаем, че живеем в общество и трябва да има граници, правила, за да не се избием помежду си. По казуса Слънчев бряг - намесата на вицепремиера Симеонов показа, че за да бъде ефективен контрола за спазване на правилата, трябва натиск отгоре. Чиновниците по места на средно и ниско ниво често си затварят очите за нарушенията и беззаконията. Огласих и фактите покрай гей парада в София - за 2016г. парадът е пазен от 1215 полицаи. С други думи цялата софийска полиция е охранявала шествието на кресливите гей-активисти. Само за извънредния труд на ангажираните униформени са заплатени 190 000 лв. от бюджета на МВР.

Повече усилия и ресурси за зелената система на София


Днес в студиото на БИТ ТВ в предаването КОД 11-13 коментирах темата за зелената система на София, за инцидентите с клони, които нараниха няколко граждани, новите промени в правилата за платено паркиране - разширяването на "Зелена" зона. Алармирх, че преди 15-ти септември опасните дървета в дворовете на училища, детски градини и здравни заведения трябва да бъдат премахнати, необходимо е да се осигурят повече инспектори на терен от "Зелена система", които да обследват дърветата. Изразих становището, че трябва повече кастрене на короните на дърветата, а исъхналите и опасни дървета безкомпромисно и незабавно да се премахват. От ВМРО сме готови да подкрепим и предложение за осигуряване на повече финансиране - в случая с детските градини и училища става дума за около 100-150 000 лв., с които може да се извърши профилактика и опасните клони и дървета да бъдат премахнати. 

Карлос Контрера в Още от деня по БНТ


В предаването "Още от деня" по Българската национална телевизия коментирах актуалните политически теми - ситуацията около Асеновград и мерките за справяне с уродливите социални явления в циганските гета, отношенията с Македония и с Турция. Случаят в Асеновград е една тенденция, която исторически назад във времето има различни проявления – Катуница, Гърмен, Орландовци, Раднево. Ситуацията е епидемична.  „Има ли определени слоеве от българското население, които формирани от средата, в която живеят, са склонни да проявяват агресия. Институциите трябва да изследват и психологическия фактор, защото тези хора - циганите, очевидно са способни на агресия. Това е индикатор, че очевидно ще имаме и занапред доста подобни случаи, което не е добре за обществото. Не е необходимо някой да инспирира подобни събития, защото по стечение на обстоятелствата те се случват въпреки нас. Няма как едно население в циганските гета, оставено за две десетилетия само на себе си, да не стигне до подобен развой на събитията. Там държавата липсва." "Абдикацията на държавата от циганските гета има своите икономически, финансови и политически обяснения. За никого не е тайна, че т.нар. системни партии редовно обгрижват политически гетата, особено когато ги броят в секциите по време на избори. В гетата се генерира една значителна по своя обем икономическа престъпност. Гетата са една удобна сива зона за всеки представител на българското общество, който е решил да се позиционира извън закона. Относно Македония - договорът за добросъседство е една добра първа крачка към уреждането на всички нерешени въпроси - с културното наследство, с образованието и т.н. Турция се управлява от авторитарен режим, трудно България може да бъде балансьор между ЕС и Турция.