Стена срещу циганските набези във Факултета

Image Format

Днес в студиото на телевизия "България он еър" развих и защитих тезата си, че държавата с усилията и на Столична община трябва окончателно да реши въпроса със състоянието и експлоатацията на ж.п линията в междугарието "Захарна фабрика" - "Горна баня". Това е част от международния ж.п коридор София-Солун, а начинът, по който се строи край железния път е безобразен. Също така е недопустимо циганите от Факултета да блокират влаковете, когато им скимне.

Незаконните постройки, изградени и ползвани от циганите в столичния квартал "Факултета" около жп линията са опасни и трябва да бъдат съборени. Това е моят коментар като общинският съветник от ВМРО.
От двете страни на линията има скатове, върху които има построени незаконни къщи. Значителна част от канализацията на други незаконни постройки е заустена в жп линията. Хвърлят и камъни по влаовете.

Държавата е тази, която трябва да пази и да гарантира нормалната експлоатация на ЖП линията в столичния квартал "Факултета", което на практика обаче не се случва. В последните няколко години този въпрос е повдиган многократно, но от Столична община заявяват, че не могат да се справят с проблема, коментира още Контрера. Има поне четири институции, които могат да участват в решението на казуса. На първо място Национална компания "Железопътна инфраструктура" и Министерството на транспорта.

Това е държавна собственост, а железниците са част от националната политика".

МВР, общината и представителите на столичния общински съвет са другите отговорни органи, които трябва да предприемат мерки за справяне с проблема с незаконните постройки около жп линията в квартала.
Основен проблем са незаконните скатовете, построените от двете страни на линията. Има риск да се свлекат огромни земни маси.

Това съмвсем ясно съм изложил и в свое писмо до комепетентните органи, в което очертавам механизма за вземане на решенията - междуведомствена група, която да реши какво да се прави и следните мерки:

- премахване на незаконните постройки;

- премахване на незаконната канализация, която се зауства в траншеята на ж.п. линията;

- профилактиране от страна на органите на МВР на циганите от Факултета, за да не хвърлят камъни по влаковете и да не блокират движението.

- трябва да се изгради стена по протежение на цялата линия в трасето и през кв. факултета, за да се обезпечи сигурността на линията, пътните, влаковете, а и да се увеличи скоростта на движение;