Новини


Image Format

София Прайд се гарви с кукерите

Използването на кукерски маски на гей парада в София е нова провокация за омаскаряване на българските традиции и ценности

БЛИЦ се свърза с Карлос Контрера от ВМРО, който обясни очаква ли провокации, даде отговори на някои важни въпроси и зададе други, на които тепърва ще се очаква отговор. Вижте какво каза той пред медията ни:

Тази година "София прайд" тръгва с мотото "Да прогоним предразсъдъците, невежеството и злото" и ще бъде воден от кукери. Г-н Контрера, какво се цели с тази демонстрация според Вас?  

 Те всяка година гонят предразсъдъците и невежеството. Всяка година обясняват, че те са интелигентните, умните и красивите, а всички останали са прости и други пещерни типове. Този мотив го има още от началото на парада. Това са чисти цинизми, с които се правят на интересни.  Използването на кукерската маска е нов вид провокация. По този начин активират линията по омаскаряване на българските традиции и ценности, защото дори без да сме го видели още, представяйки си го, ще става дума за едно откровено брутална демонстрация. Представете си кукерска маска върху голи мъже и жени, които се кълчат на някаква платформа. Само по себе си това принизява традицията. Вероятно това е част от целта и замисъла на организацията. 

Въпреки че мнозинството в парламента е твърдо против гей парада, общината като че ли не е. Защо? 

 Аз виждам значителна част от колегите в Столична община и общинския съвет, включително и от страна на ГЕРБ, която е против. Самата община като институция не желае да влиза в този спор и да вземе еднозначно страна и предполагам, че основният фактор е какво ще стане отвън, което не може да бъде мотив, защото вие виждате, че всяка европейска държава води своя всяка национална политика и не се оставя да и се вменяват чужди идеи. 

Вие казахте, че ГЕРБ са против тази организация, както и "Обединени патриоти". Каква е позицията на другите партии? 

Очевидно е, че този парад не се подкрепя от мнозинството - нито от представителите на ГЕРБ, нито от тези на БСП. Представителите на Реформаторския блок и СДС категорично се разграничават от подкрепата за парада. ДПС са единствените ясни привърженици. Вчера се направи една доста сериозна институционална провокация, защото г-жа Георгиева (ДСБ) заяви, че кметът на Столична община трябвало да подкрепи гей парада, защото така правели кметовете на Берлин и други големи европейски столици, на което представителите на ГЕРБ, БСП и ние реагирахме изключително остро. С това се прави внушение, че Столична община се ангажира лично с организирането на парада. Друг е въпросът, че никой не е попитал кмета за мнение по тази тема. Това си е някакво тяхно вътрешно убеждение. По закон Фандъкова няма никакво задължение да подкрепя каквито и да е било подобни движения и организации.   Протестърите развяват някакви декларации от международни гей организации и партиите на европейските либерали. Не малка част от тях са активисти в парада. 

Тази година рекорден брой фирми, бизнеси и производители застават зад "София прайд". На какво се дължи тази подкрепа? 

С удоволствие ще проследя списъка на тези дружества и аз лично няма да ползвам повече услугите им. Ние, противниците на парада, можем да си направим този социален експеримент и след като те подкрепят подобна антибългарска политика и чужди за българското общество идеи и ценности, то ние ще си направим съответния бойкот като граждани. Колкото до дружествата, крайно време е да спрат да се занимават с политика. Гей парадът е политика. След като са преценили, че ще се занимават с подобни движения, ще си платят сметката. 

Ще посочите ли имената им, когато разберете кои са? 

Ще посветим публично и медийно внимание на всеки, който афишира "София прайд", за да разберат, че българското общество не може да бъде ползвано за боксова круша. Българското общество все още е силно и консервативно и няма да позволи да бъде провокирано от една шепа хора. 

Имате ли информация как, кого и откъде се финансира "София прайд"?

Един от основните привърженици на движението е от Български хелзинкски комитет и една от финансовите линии може да се търси там. Забележете, че тези хора никога не са публикували списъци с постъпилите суми, колко са изхарчили и къде, има ли задължения и т.н. Тези, които говорят за прозрачност, го правят само на думи. По-важен въпрос е колко ще струва охраната на този прайд от страна на полицията и защо се допуска това издевателство. По моя информация над 500 души от МВР ще бъдат ангажирани с парада. Защо се допуска тези полицаи да висят по ъглите в централната градска част по 12 и повече часа, вместо да се занимават с рутинната им полицейска дейност? Все още очакваме отговор на тези въпроси.

Интервю на Никол ИВАНОВА, БЛИЦ