За и против гей парада – сблъсък на мнения в „Хайд парк“

Image Format

 

Един разговор в студиото на Бит телевизия в предаването "Хайд парк". Темата е "За или против гей парада". Разговорът е пределно интересен не с темата за гей парада, а с начина, по който инакомислещите български граждани (обявили се против гей парада) са тричани в телевизионните студиа, в случая на Бит телевизия. Случаят е следният - канят те за участие, казват ти темата и какво ще трябва да коментираш. След което се озоваваш в студио, където единият водещ откровено работи в посока да те дискредитира (пример за качествена независима журналистика), пускат ти някакъв тип, който е в другия край на София и сипе глупости под ехидните одобрителни усмивки на водещ и репортер, докато те прекъсват на всяко изречение и подмята внушения. В същото време събеседникът (подкрепящият гей парада и близка дружка на единия от водещите, с която се прегръщат след предаването) е в лично качество и за него това било нещо готино. 

И в цялата тази какаманга седиш и им обясняваш за политически неприемливите искания на гей парада, докато те обвиняват, че си нацист, фашист и хомофоб.

Това не е оплакване в никой случай. Това са фактите и такава е реалността. Тук разговорът "за" или "против" гей парада е на втори, че и на трети план. По-важното е, че ние като общество продължаваме да се съгласяваме и приемаме една определена категория хора да ни менторстват, да ни насаждат собствените си разбирания и политически тези (при все, че журналистиката уж била независима и обективна). Не знам какво постихнаха в студиото на Бит телевизия с това предаване, но със сигурност породиха много въпроси. 

Видеото трябва да се изгледа, защото е детайлна картина за това как една група хора (изживяваща се като морален и обществен съдник и иквизитор) натрапва своето мнение и едва ли не е готово да застави мнозинството да мисли, забележете, само и единствено като тях. Иначе следва стигма. Зад неуспешните опити за провокации на едната от водещите лъха неприкрита омраза към тезите, които развивах. Както и откровена непоносимост към патриотите. Ако един журналист си позволява това в ефир - крачката към тоталитарното налагане на тези и идеи в медиите е малка. Изводите оставям на зрителите.