Карлос Контрера в Още от деня по БНТ

Image Format

В предаването "Още от деня" по Българската национална телевизия коментирах актуалните политически теми - ситуацията около Асеновград и мерките за справяне с уродливите социални явления в циганските гета, отношенията с Македония и с Турция.

Случаят в Асеновград е една тенденция, която исторически назад във времето има различни проявления – Катуница, Гърмен, Орландовци, Раднево. Ситуацията е епидемична. 

„Има ли определени слоеве от българското население, които формирани от средата, в която живеят, са склонни да проявяват агресия.

Институциите трябва да изследват и психологическия фактор, защото тези хора - циганите, очевидно са способни на агресия. Това е индикатор, че очевидно ще имаме и занапред доста подобни случаи, което не е добре за обществото. Не е необходимо някой да инспирира подобни събития, защото по стечение на обстоятелствата те се случват въпреки нас. Няма как едно население в циганските гета, оставено за две десетилетия само на себе си, да не стигне до подобен развой на събитията. Там държавата липсва."

"Абдикацията на държавата от циганските гета има своите икономически, финансови и политически обяснения. За никого не е тайна, че т.нар. системни партии редовно обгрижват политически гетата, особено когато ги броят в секциите по време на избори. В гетата се генерира една значителна по своя обем икономическа престъпност. Гетата са една удобна сива зона за всеки представител на българското общество, който е решил да се позиционира извън закона.

Относно Македония - договорът за добросъседство е една добра първа крачка към уреждането на всички нерешени въпроси - с културното наследство, с образованието и т.н.

Турция се управлява от авторитарен режим, трудно България може да бъде балансьор между ЕС и Турция.