Новини


Image Format

Витоша трябва да се развива

Коментар за в. Труд, който направих вчера след заседанието на временната комисия на Столичен общински съвет за казусите около Витоша.

Подчертах, че Столичния общински съвет трябва да изрази официална позиция - чрез декларация, решение, с която да подкрепи Актуализирания план за управление на природен парк "Витоша". 

Позицията и на ВМРО, и на "Патриоти за София - ВМРО и АТАКА" е, че трябва час по-скоро да се приеме планът и да започне обсъждане в СОС на проектите за техническата инфраструктура. Строителство на сгради няма да се допуска, а само на спортни съоръжения, в т.ч. и основен ремонт, подмяна на старите съоръжения с нови. 

По консервативни оценки са необходими поне 50 млн. евро, за да се обновят лифтовете и влековете. Трябва да се възстанови и Княжевският лифт. Очевидно е, че общината няма как да харчи пари за лифтове и следва да се търси инвеститор. 

Приемането на Актуализиран план за управление ще позволи и развиването на хижите, почивните домове, които не са никак малко, но в момента огромната част от тях тънат в разруха.

Цялото интервю може да се прочете тук.