Новини


Разговор цените на храните, Витоша и новата наредба за обществения ред в София

В студиото на ТВ "Европа" коментирах актуалните въпроси от настоящата седмица. Липсата на кворум за работата на Народното събрание определям като хронична криза през годините. Считам, че народните представители нямат извинение да не ходят на работа и да не влизат на заседанията на комисиите и в пленарна зала. Ставаме свидетели на "номера от селски вечеринки" - поведението на БСП и ДПС да отсъстват от залата на Парламента.

Темата за т.нар. "социална кошница" е породена от дефектите на пазара в България. В България в условията на пазарна икономика съществуват и се прилагат антипазарни механизми. Трябва да тушираме в сферата на производството и продажбата на храни злоупотребата с господстващо положение. Имаше случаи, в които търговците буквално изнудват производителите. Имаме дефект в системата, някой някъде изкривява пазарната среда, като ощетява и производител, и краен потребител. Тази ситуация удря и по малките магазини, защото заради производителя продава на по-висока цена продукта на малкия магазин, за да обере отнякъде маржа в печалбата. Очевидно има в уж пазарна икономика непазарни механизми, които водят до спекула с храни.

По темата за Витоша посочих, че зелените разпространяват лъжи, че на Витоша щяло да се строи. Става дума за модернизиране на сегашните съоръжения, за което е нужно разрешение за строеж на тази инженерна, техническа инфраструктура. В момента е забранено. Витоша трябва да бъде върната на столичани, защото в момента е недостъпна.

По отношение на Наредба 1 за обществения ред на Столична община разясних, че е нужен регламент за уличните музиканти, стремим се да махнем миячите и просяците от уличните платна. отделно от това въведохме и забрана физически лица да събират парични дарения по улиците на София, което е мярка срещу ширещата се просия и измами с дарения.