Новини


Image Format

Протестът на циганите в Столипиново е наглост

В "Денят ON AIR" коментирах темата за полицейската акция в "Столипиново" и опитът за бунт на 200-300 цигани, на които не им се понрави, че МВР си влиза във функциите и започва противодействие на циганската престъпност, ширеща се в гетата. 

Случат "Столипиново" показва, че започва да се случва това, за което от години настоявахме - МВР да влезе в гетата и да започне борба с криминалния контингент. Полицията е действала правомерно, разработвала е тези хора, имало е оперативна информация, че тези хора се занимават с незаконна дейност. Логично е, когато се прави подобна операция да се прилага и сила. Става дума за специализирана полицейска операция срещу наркодилъри. Това са търговци на смърт, половин килограм хероин е много. Задавам въпроса към протестиращите двеста цигани - те наркодилърите ли защитават, тези, които тровят и техните деца, защото с бунта си точно това правят. На циганите не трябва много да се вярва - изопачаването на истината и лъжата при тях са обичайна форма на поведение.

Категоричен съм, че полицията е действала правилно, право на МВР е да използва сила и помощни средства. Ако циганите бяха бити, както твърдят, щяха да изглеждат по съвсем друг начин. Мит е, че са били бити и е имало превишение на правомощията.

Обществото трябва да застане зад служителите на МВР и институцията.

Циганският протест в "Столипиново" е наглост. Тези хора имат много отявлено стадно чувство, един тръгва, тарторът, и другите след него, без да разсъждават. Тези хора не се държат като нормални граждани.

По отношение на борбата с незаконното строителство. През 2011г. се извърши една реформа в ЗУТ, която възложи на общините да се борят с незаконното строителство, това беше грешка, общините нямат нито физически, нито човешкия, нито финансовия капацитет да се борят с незаконното строителство. Трябва да св върнем към стария ред и борбата с незаконното строителство да стане държавна политика, с нея да се занимава ДНСК.

Няма ясна и еднозначна воля в повечето политически партии да се борят с циганизацията. Интеграцията е личен избор, това не е калъп, който да наложиш на някъде. Всеки избира начина, по който да живее, но както и да избереш да живееш, първото и основно правило е да не пречиш на другите.

Програмата за справяне с циганизацията ще бъде внесена в Министерски съвет, готови сме да я допълним с всички разумни предложения. Това касае цялото българско общество и бъдещето на държавата. Ако вицепремиерът не се беше намесил решително във Войводиново, нещата щяха да си продължават по същия начин, което тъжно за нашите институции.

С общинските жилища в блоковете създадохме пък вертикални гета, това не трябва да се допуска - блокове пълни с туземни, които се държат все едно са под земята.

Нашият опит за борба с радикализацията беше бламиран от ПГ на ГЕРБ в синхрон с ДПС. По темата със Закона за вероизповеданията бяхме предадени от нашите коалиционни партньори пак по тема, свързана с националната сигурност.