Разговор за бъдещето на България и Европа

Image Format

В "Имате думата" по Канал 3 поговорихме за предстоящото преформатиране на Европа след европейските избори. очертах тезата, че ЕС страда от липса на лидерство и от мекушавост особено по въпроси като нелегалната миграция. Ясна е нашата концепция, на ВМРО - Европа на отечествата, което значи по-малко бюрокрация, по-малко федерализация и повече свобода на националните държави.

Много малко тези се чуха в настоящата кампания как да живеем по-добре. ВМРО със сигурност ще излъчи представител в Европейския парламент и голяма е вероятността да бъдат дори двама. Нашето общество не желание нещата да продължават по този крайно либерален начин, не само в България, но и в Европа.

Една от тезите, които лично поставям като кандидат е Директивата за оръжията. Новите бюрократични рестрикции ограничават правото на гражданите да притежават лично оръжие, а това не е справедливо. 

Мигрантската криза не е решена, а отложена, ние трябва да се подготвяме за бъдещи кризи. Ето защо трябва да усилим европейските граници и да се приложи това, за което ВМРО призовава - нулева нелегална миграция. Решението е и техническо, и политическо. Политическото е като Европа създаде лагери за тези мигранти извън своята територия, например Либия. Това означава проблемът да бъде изнесен до точките, които генерират нестабилност. 

Нашата мекушавост се възприема като слабост, поради това ние не участваме в големите геополитически разговори, а това е грешка. 

Вътрешнополитическият план на кампанията.

решението да излезем по отделно трите партии от "Обединени патриоти" на етапа, на който беше взето, беше правилно. резултатите от изборите ще покажат тенденции. Политическият разговор се превърна в едно цинично замеряне в епитети, но не отговаря на въпроса накъде тръгваме сле 26-ти май. Все по-аболял става въпроса за отношенията между Европа и Щатите. Не мисля, че разликите в основните идеи на партиите от "Обединени патриоти", са кой знае колко съществени. ВМРО казва, че ЕС тряба да се реформира. Трябва да сменим приоритетите, а не да се занимаваме с трети, пети, десети пол. Кому е нужна джендър иделогията? Трябва да проведем един честен, но и остър разговор с намеренията на Вашингтон по отношение на митата.

След 26-ти май е добре да извършим основен преглед на политическата програма на "Обединени патриоти" и поставяне на няколко наболели въпроса - приемането на концепцията на Каракачанов за циганската общност, промяната в наказатената политика за определени престъпления, темата за минималните пенсии. Това трябва да бъде изяснено и в голямата коалиция и да вървим към актуализация на коалиционното споразумение за управление.

Цинизмът в публичното говорене и в политиката мина всякакви граници, това трябва да се спре, защото подклажда агресията в обществото. Емблема на политическия цинизъм днес е лицето Веселин Марешки.