САМО В ПИК: Карлос Контрера съзря коалиция между БСП и психодесните: Ще използват София за политическа трибуна, ДеБъ ще подкрепят гей парада!

Image Format

Столичният общински съвет започна работа. На първото заседание съветниците и групите, които влязоха в него, направиха своите програмни речи. Впечатление направиха групите на БСП и ДеБъ, които открито заявиха, че ще бъдат твърда опозиция и ще гласуват срещу всяко предложение на кмета Йорданка Фандъкова и ГЕРБ. 

Дали по този начин няма да бъде блокираната работата на столичния парламент и докога за някои политически формации изборите ще продължат, агенция ПИК потърси за коментар Карлос Контрера от ВМРО. С него разговаря Ивайло Атанасов: 

- Г-н Контрера, Столичният общински съвет започна работа, беше избран и председател. Вие поставихте и основните точки, по които ще работите и ще настоявате за реализирането им. Какви са очакванията ви за този мандат от този съвет? Можем ли да очакваме, че БСП и ДеБъ ще го обърнат на политическа трибуна?

- Работата започна с оценка на това, че очевидно има хора, за които предизборната кампания не е свършила. В залата чух интересни изказвания. Най-отчетливо групите на ДеБъ и БСП обявяват, че ще работят по конкретни приоритети. Лично аз обаче отчитам една опасност да се стигне до блоково противопостяване на абсолютно всички решения, които ще се предлагат от кмета Йорданка Фандъкова и ГЕРБ. Според мен, с наближаването на парламентарните избори през 2021 г.,  ще има много тежка политическа конфронтация по линия на БСП и ДеБъ, които ще се опитват да правят политика, а не да се вземат решения в полза на града. Засега това е моето усещане.

От друга страна, внимателно слушах изказването на г-жа Фандъкова и на г-н Елен Герджиков, който беше преизбран за председател на Общинския съвет. Това, което мога да кажа е, че важни точки от програмата на ВМРО са залегнали в тяхната концепция за 4-годишно управление.

- Кои са тези точки, бихте ли ги припомнили?

- Говорим за темите сигурност, обществен транспорт, развитието на северните райони и автомобилния транспорт. По тези теми ние доста успешно можем да си сътрудничим. Смятам, че в случая кметът Фандъкова и общинските съветници на ГЕРБ могат да работят успешно с нас, за да вземем наистина бързи и ефективни решения.

- Мнозина обаче очакват гласно да афиширате да станете коалиционен партньор на ГЕРБ-СДС. 

- Аз мисля, че позициите, които изказвам, включително лично и по медиите, представям ясно виждането на ВМРО, че по редица ключови за града въпроси, ще търсим заедно решения с кмета Фандъкова и с ГЕРБ. Разбира се, по редица въпроси имаме различия. Може би това е една от причините да липсва класическото коалиционно споразумение. Между другото, в рамките на местната власт, това е и доста трудно. Сам разбирате, че е нормално отделните политически партии и отделните политически съветници, да имат различни виждания по различните въпроси. Ние имаме своите позиции, но е важно да търсим консенсус по всички въпроси.

В тази ситуация особено - предизборната, смятам, че градът има необходимост да се тръгне в ясна посока и екседитивна и ефективна работа по ключовите въпроси. Пак ви казвам, че най-сетне темата за сигурността беше припозната като една от водещите. Смятам, че и по отношение на видеонаблюдението, по отношение на въвеждане на ред в пътния трафик, можем да направим доста неща, за което разбира се ще разчитаме и на подкрепата и на г-жа Фандъкова.

- Накрая не мога да не попитам и за нещото, наречено гей парад, което е трън в очите на всички софиянци. Вчера от "Атака" беше подхвърлено към вас да работите заедно за недопускането на провеждането на такива джендърски сборища и събирания. Ще работите ли заедно в тази насока?

- В случая с темата от гей парада ние с колегите от "Атака" нямаме разминавания в своите позиции - и те, и ВМРО, сме категорично против провеждането на това, да го наречем, мероприятие. Нашата позиция винаги е била, че това нещо не трябва да се допуска да се случва в София.

Мога обаче да ви уверя, че представителите на ДеБъ ще работят в тази насока. С тях ние ще имаме изключително тежки спорове по темата. 

Дебат със сигурност трябва да има. От чисто оперативна гледна точка да затваряме половината град и да викаме де що има полиция, за да ги охранява. В този смисъл, за мен е редно, Столична община да направи една преоценка на това. Смятам и, че изобщо няма да бъде лошо, ако столичани бъдат също попитани, да кажем на един референдум, дали искат да има такива неща. Това го давам като идея, защото обществото има вариант да се произнесе в посока, която прецени. Като човек, като член на ВМРО и като общински съветник моето мнение е, че "София Прайд" не трябва да се състои